Kos in policija nad nepremčninske posle

Foto: Žurnal24
Prodaja štirih hektarjev zemljišča, ki jih je Aleš Seliškar prodal prijatelju Jureta Jankovića, Klemenu Šešoku, je zbudila tudi zanimanje policije in protikorupcijske komisije.
Oglej si celoten članek

Po tri leta trajajoči preiskavi je policija ugotovila, da Zoran Janković, v svojem mandatu kot predsednik uprave Mercatorja, te družbe ni oškodoval, je poročala RTV Slovenija.

"Policijska uprava Ljubljana na podlagi anonimne prijave proučuje informacije v
zvezi zadeve, ki jo omenjate. Če bo podan sum, da je bilo storjeno
uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bodo kriminalisti začeli s predkazenskim postopkom. V tem primeru bodo o svojih ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.
" Koga preiskujejo, niso želeli sporočiti, ker gre za osebne podatke.

S primerom se je začela ukvarjati tudi protikorupcijska komisija pod vodstvom Draga Kosa, in sicer na podlagi zapisov v medijih, kar jim omogoča nov zakon, so pojasnili na komisiji. Za preiskavo so se odločili, ker naj bi obstajalo več indicev, da je pri spremembi namembnosti zemljišča šlo za korupcijo.

Spremeni lastnika, pridobi na vrednosti
Spomnimo, družina Seliškar iz ljubljanskega Podutika je ob posredovanju županovega sina Jureta Jankovića podjetju Taxgroup, ki je delno v lasti Klemena Šešoka, prodala štiri hektarje kmetijskega zemljišča, za katerega je Šešok odštel pol milijona evrov.

Aleš Seliškar je sicer že leta 2008 poskušal doseči spremembo namembnosti zemljišča, za centralne dejavnosti in gradnjo stanovanj, a so ga na Mestni občini Ljubljana (MOL) zavrnili. Zemljišče je nato maja lani kupila družba Taxgroup in na njem želela zgraditi logistični center, nakar so si na MOL premislili, z obrazložitvijo, da se bo s tem zaokrožila obstoječa gospodarska cona. Po oceni Financ je zemljišče s tem postalo vredno okoli 13 milijonov evrov.

V skupni izjavi za javnost sta Aleš Seliškar in Taxgroup nato zanikala, da je bil posel špekulativne narave, ampak da gre zgolj za naložbo v zemljišče, na katerem bi kasneje zrasel logistični center. Vendar je Seliškar le dan pred tem za Finance dejal, da bi za zemljišče iztržil vsaj osem milijonov evrov več, če bi bilo zemljišče zazidljivo.

MOL zavrnila očitke
Da je bilo pri prodaji zemljišča karkoli spornega, so zavrnili tudi na MOL. V izjavi za javnost so poudarili, da je postopek prodaje potekal skladno s strokovnimi utemeljitvami, z vsemi potrebnimi soglasji pristojnih institucij, in ni v nobenem pogledu sporen.

Poudarili so, da so bile spremembe namembnosti zemljišč zapisane tudi v dopolnjenih osnutkih odloka o občinskem prostorskem načrtu ter da je župan Zoran Janković večkrat pozval lastnike zemljišč, naj jih pred spremembo prostorskega načrta ne prodajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.