Kos ocenil prehitro

Foto: Žurnal24 Takole so decembra v Lekarni Bitenc napovedali vnovično odprtje. (Foto: Anže Pet
Kosova komisija pravi, da se je z mnenjem o koruptivnosti v primeru Lekarne Bitenc prenaglila.
Oglej si celoten članek

''Ravnanje uradne osebe občine, ki v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti odvzame koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti zasebnemu koncesionarju, s čimer omogoči drugemu izvajalcu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev koncesije, da na območju, za katerega je bila odvzeta koncesija, opravlja lekarniško dejavnost, je ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije,'' je danes dopoldan zapisala komisija za preprečevanje korupcije.

Vendar pa so kasneje na tiskovnio konferenci svoje načelno mnenje, označili za prenagljeno. Zadeva je namreč še v sodnem postopku, zaradi česar ne smejo podati mnenje. Vodja komisije Drago Kos pravi, da bodo poskušali posledice podanega mnenja minimalizirati.

Upravno sodišče ugodilo Lekarni Bitenc
Poročali smo že, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) zasebni lekarnarici Silvi Bitenc Rošer odvzela koncesijo. Upravno sodišče je nato ugodilo zahtevi za začasno odredbo do izdaje pravnomočne odločbe, kar pomeni, da je lekarna Bitenc lahko znova odprla svoja vrata.  

Bitenčevi so trdili, da bi z zaprtjem nastala velika škoda, saj bi tako brez dela ostalo šest oseb. Pojavljali so se namigi, da gre v tem primeru odločitve ljubljanske občine za poskus ustvarjanja monopola. MOL ima namreč svoje lekarne, Lekarna Ljubljana, hkrati pa podeljujejo koncesije zasebnikom. Na občini so trdili, da le izpolnjujejo zakonske obveznosti in niso v konfliktu interesov.

Koncesijo naj bi Lekarni Bitenc vzeli, ker ni imela pogodbe o koncesiji. Po trditvah Bitenčevih pa naj bi enostransko razdrla pogodbo kar občina, ki ni podpisala aneksa, v katerem je opredeljen točen naslov lekarne in ne le območje delovanja. 

Primerna uporaba avtomobilaNa ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa naj bi se nanašalo še eno mnenje Kosove komisije. Ta je ''ocenila, da ravnanje uradne osebe občine, ki v imenu občine od zasebne pravne osebe za določen čas sprejme v uporabo motorno vozilo, pri čemer se to motorno vozilo uporablja v službene namene občine, ne predstavlja kršitve dolžnega ravnanja, ki bi omogočala pridobitev koristi drugemu. Torej ne ustreza definiciji korupcije.''

Mnenje naj bi se nanašalo na ljubljanskega župana, ki je sprejel takšno donacijo družbe BMW Slovenija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.