Kot boš plačal, boš dobil

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Upokojevanje. Prve spremembe morda že letos, reforma pa naslednje leto.
Oglej si celoten članek

Nova vlada bo predvidene rešitve pokojninske zakonodaje pripravljala vsaj pol leta, nato pa začela usklajevanja, napovedujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). "Predvidevamo, da bi bila lahko sprejeta prihodnje leto in stopila v veljavo leta 2014," dodajajo na ministrstvu.

Prve spremembe letos?

Kot pravi bivša državna sekretarka na MDDSZ v času vlade Boruta Pahorja Anja Kopač Mrak, se pričakuje, da bodo še pred pravo reformo sprejete spremembe, kot so že bile predlagane ob sprejemanju zakona o uravnoteženju javnih financ: "Vse kaže, da bodo poskušali vse tisto, kar ni vplačano iz prispevkov, v čim krajšem možnem času izključiti iz pokojninskega sistema, torej ukinitev dodatne dobe za študij, otroke in vojaški rok." Pričakuje, da se bo to zgodilo že letos.

Ob sprejemanju pokojninske reforme, ki je lani padla na referendumu, je sedanja koalicija menda nasprotovala prav postopnemu ukinjanju teh pravic, kot je to predvideval zavrnjeni zakon. Šlo naj bi za že pridobljene in pričakovane pravice, ukinitev pa so označevali za protiustavno. Podaljševanju delovne dobe in višanju upokojitvene starosti so nasprotovali predvsem sindikati, takratna opozicija pa je zahtevala še vpeljavo osebnih računov.

Obujanje padlega zakona

Na ministrstvu zdaj napovedujejo, da se v zvezi s spremembami ponujata dva koncepta celovite rešitve: "Prvi je ta, ki je že bil na mizi, z upoštevanjem ključnih pripomb, ki so jih podali socialni partnerji in opozicija, drugi pa je povsem nov." Želijo si "stabilno in finančno neodvisno pokojninsko blagajno na dolgi rok" in "večjo povezavo soodvisnosti med vplačanimi prispevki in višino pokojnine".

Kopač Mrakova podpira uporabo že pripravljenega zakona, saj je vanj že vključeno znanje. Skrbi pa jo morebitna uvedba individualnih računov. Ti bi po njenem mnenju zmanjšali solidarnost sedanjega sistema: "Zdaj tisti, ki več zaslužijo, več dajejo, ta višek pa se prenaša med tiste, ki v svoji karieri ne zaslužijo dovolj." Poudarja, da je padli predlog sicer res povišal upokojitveno starost, vendar pa nadomestitveno razmerje oziroma višina pokojnin ne bi več padala. Ob popuščanju socialnim partnerjem glede zviševanja upokojitvene starosti pa bo zelo težko doseči, da pokojnine ne bi več padale, ocenjuje Kopač Mrakova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.