Kot ministri brez listnice

Foto: Žurnal24 Cvetko Sršen (Foto: Nada Černič Cvetanovski)
Podžupani. Kaj delajo in koliko so plačani. Nepoklicni imajo pooblastila, nimajo pa vpliva.
Oglej si celoten članek

Posavje. “Prišel bi kdaj zraven, saj že tri leta in pol vlečeš plačo, pa bi bilo mogoče kaj več narejenega,” je na nepoklicnega podžupana Cvetka Sršena na seji občinskega sveta vzrojila poklicna podžupanja Ana Nuša Somrak. Vzrok za burni odziv je bila Sršenova pripomba, da v današnjih časih asfaltacija ceste ali zdrava pitna voda pač ne pomenita razvoja, saj bi to moral imeti že vsak kraj. “Somrakova ni tista, ki bi ocenjevala moje delo, o mojem delu presoja župan,” je bil kratek nepoklicni podžupan.

O svoji funkciji
Cvetko Sršen. “Denar, ki ga dobim, pošteno oddelam. Vodim svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, opravljam protokolarne naloge; v treh letih in pol nisem dobil nobenih dnevnic, potnih stroškov ali sejnin. Nihče me ne oskrbuje z informacijami in nihče me ne sprašuje za mnenje,” je povedal Sršen, ki je sicer zaposlen v Novem mestu.

Bogovič o podžupanih
Ocenjujem, da oba podžupana predano delata za svojo občino, povsem naravno pa je, da imamo o posameznih problemih različna mnenja,” je za Žurnal povedal krški župan Franci Bogovič.

Somrakovo, ki je iz vrst SLS kot on, je za poklicno podžupanjo izbral na podlagi rezultatov lokalnih volitev, na katerih je zmagala njihova stranka, Cvetka Sršena, ki je nepoklicni, pa zato, ker prihaja iz drugouvrščene stranke SDS. “Zakon o lokalni samoupravi določa, da mora imeti občina najmanj enega podžupana; glede na velikost naše občine se mi zdi primerno, da ima naša dva,” je pojasnil Bogovič. Dodal je, da je Sršen v času, ko je bila SDS vladna stranka, uspešno sodeloval z ministri na področjih, ki so bila pomembna za občino. Sicer pa Sršen pokriva področje sveta za preventivo, dobi tudi tekoče zadolžitve, Somrakova pa ima na skrbi krajevne skupnosti, zaščito in reševanje, romsko problematiko ter protokolarne zadeve.

Račune o tem, kako smo politiki uspešni, bomo položili na lokalnih volitvah, ko bodo volilci ocenjevali naše delo.
Franci Bogovič

Tri v dveh občinah
Smo kot ministri brez listnice,” je svoj položaj nepoklicne podžupanje v sevniški občini ilustrirala Breda Drenek Sotošek (SD), ki je odgovorna za družbene dejavnosti. Prepričana je, da imajo lahko podžupani veliko vlogo, če jih župani pustijo blizu. “Pri nas Milena Jesenko kot nepoklicna podžupanja uradno pokriva področje družbenih dejavnosti, ima pa tudi druge zadolžitve; Patricija Čular je redno zaposlena in me nadomešča v času odsotnosti,” je pojasnil brežiški župan Ivan Molan.

Plače podžupanov
Nepoklicnim podžupanom pripada dobrih 40 odstotkov plače, ki bi jo imeli, če bi bili poklicni župani,” je pravila pojasnil direktor sevniške občinske uprave Zvone Košmerl. Sevniška podžupanja tako na mesec prejme 830 evrov bruto, približno toliko jih je dobivala nekdanja kostanjeviška podžupanja Melita Skušek. Krški Sršen dobi dobrih tisoč evrov, brežiška Jesenkova dobi plačilo po opravljenih urah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.