Kovanci še vedno na prvem mestu

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Čeprav imajo uporabniki na voljo več različnih možnosti, se jih še vedno več kot 78 odstotkov odloča za kovance.
Oglej si celoten članek

V večini mest po Sloveniji je za parkiranje treba plačati parkirnino. Ponekod veljajo enotne cene, drugje se cene razlikujejo glede na posamezne parkirne cone. Če je bilo včasih nujno, da je posameznik parkirnino plačal z gotovino, so danes na voljo alternativni načini plačevanja. 

V Ljubljani tako uporabniki lahko izbirajo med plačilom s kovanci, kartico Urbana, Urbano SMS in Moneto. "Delež plačil s kovanci še vedno predstavlja večino, saj se več kot 78 odstotkov uporabnikov odloča za tovrstno plačilo. Okoli 10 odstotkov je plačnikov z enotno mestno kartico Urbana, štiri odstotke jih uporablja sistem plačila preko poslanega SMS sporočila Urbana SMS parkiranje, približno 8 odstotkov pa je uporabnikov Monete," pojasnjujejo v podjetju JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. 

Da se navade ljudi le počasi spreminjajo, opažajo tudi v Marjetici Koper: "V zadnjem letu je število plačil preko sistema SMS Parking ali aplikacije ParkMeWise preseglo 10 odstotkov. Nekaj manj kot 90 odstotkov pa je še vedno vplačil z gotovino (kovanci)." 

Točno, kar se da

Nekateri parkomati vam preplačanega zneska parkiranja ne bodo vrnili, zato je na uporabniku, da parkirnino plača s čim bolj točnim zneskom. Kolikšen znesek preplačil se vanje nabere, nikjer ne beležijo. V Ljubljani so parkomati nastavljeni tako, da upoštevajo 10-centni interval, kar pomeni, da se glede na vstavljene kovance obračunajo minute parkiranja. Na območju Mestne občina Ljubljana je obvezno plačilo le vsake začete prve ure, potem pa lahko uporabnik izbira čas. 

"Parkomati v belih conah v Mariboru ne vračajo gotovine, ob plačilu zneska, ki v določenem dnevu presega čas plačljivosti v beli coni, pa se višek zneska preračuna v čas parkiranja še v naslednjem dnevu," pravijo v podjetju Maprom. 

V Kopru so na voljo tako imenovani "odprti" sistemi parkiranja, kjer parkirišča niso omejena z zapornicami in je treba parkirnino za vnaprej predvideni čas parkiranja poravnati takoj ob prihodu. Izjema so garaže in parkirišče za mestno tržnico, kjer uporabniki parkirnino poravnajo ob izhodu za dejanski čas parkiranja. Na omenjenih parkiriščih so primerne blagajne, ki vračajo razliko. 

Foto: Anže Petkovšek Parkirnina

Cilj je večja uporaba sporočil in aplikacij

Od uvedbe mobilnega plačevanja parkirnine novembra 2017 v belih conah v Mariboru delež uporabnikov, ki plačujejo s poslanim SMS sporočilom ali preko aplikacije EasyPark vseskozi raste. "Po uvedbi mobilnega plačevanja je prve mesece blizu 80 odstotkov uporabnikov, ki so uporabili to možnost, poravnalo parkirnino preko SMS sporočila in 20 odstotkov preko aplikacije, pozneje pa se je omenjeno razmerje začelo obračati v prid aplikacije. V začetku tega leta je bilo približno izenačeno, sedaj pa so že v prednosti plačila preko aplikacije," pojasnjujejo v Mapromu.

Kako poravnati parkirnino prek SMS sporočila?
V Marjetici Koper opisujejo, kako poteka uporaba sistem plačevanja prek SMS sporočila: "Uporabnik parkira vozilo in pošlje navadno SMS sporočilo s cono parkiranja na številko 4333, ki je vidno označena na parkirišču, ter registrsko številko vozila. Nato prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah. Parkirnina se obračuna konec meseca, preko položnice mobilnega operaterja uporabnika. SMS Parking deluje pri štirih slovenskih operaterjih - T2, A1, Telekom in Telemach. Za ostale uporabnike (predvsem tujce) pa je na voljo aplikacija ParkMeWise."

V Mapromu si želijo, da bi se delež mobilnega plačevanja še povečal. "Ob tem razmišljamo tudi o postopnem uvajanju brezgotovinskih parkirnih con," pravijo o prihodnjih aktivnostih. V Kopru je predvidena nadgradnja parkirnih avtomatov oziroma nakup novih avtomatov na najbolj obremenjenih lokacijah. Nadaljevali bodo s promoviranjem plačila prek SMS sporočil ali aplikacije ParkMeWise. Aplikacija namreč že zdaj omogoča plačila s kreditnimi karticami, Moneto, PayPalom ali mobilno denarnico mBills. Takšen način plačevanja prinaša več prednosti za uporabnika. Plačilo ni vezano na lokacijo uporabnika, uporabnik je pred potekom parkirnine obveščen, ne nazadnje pa je takšen način plačevanja tudi okolju najbolj prijazen. 

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.