Kozolci so izbrani

Foto: Žurnal24 Kozolce bodo razstavili, nato pa bosta sledila premestitev in vnovično sestavlja
Muzej. Kozolci številni, a jih je veliko v slabem stanju.
Oglej si celoten članek

Šentrupert. Popisano število kozolcev na območju Mirnske doline v sklopu projekta Muzej na prostem – kozolci je, kot je povedal Peter Geršič, vodja projekta, preseglo vsa pričakovanja. Našteli so nekaj več kot 650 kozolcev različnih tipov, med katerimi prednjačijo toplarji, a jih je veliko v slabem stanju, zato je za njihovo ohranitev zaščita v obliki restavriranja nujna.

Za nami je pomembna faza izbora kozolcev, ki bodo preseljeni v muzej na prostem. Strokovna skupina je izbrala objekte, ki bodo v muzeju predstavljali tako zgodovinski razvoj kozolcev v naših krajih kot načine njihove tradicionalne uporabe,” je pojasnil Geršič. Kot je dodal, načrtujejo, da bodo prvi primerki v muzeju stali jeseni. Želijo si, da bi kozolci v muzeju dajali vtis, da so umeščeni v okolje v svoji pravi funkciji in ne zgolj kot spomeniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.