KPK:Jankovič prejel 208 tisoč evrov sumljivih nakazil

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
KPK je v nadzoru premoženjskega stanja ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića ugotovila, da je od nastopa županske funkcije večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij KPK ugotavlja izrazita korupcijska tveganja.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski župan Zoran Janković, napoveduje, da se bo v zvezi s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) znova obrnil na sodišče. Trdi, da očitki KPK ne držijo, in napoveduje, da bo "do pokoja dokazal svojo pravico".

 Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadnjem poročilu  namreč ugotavlja, da je Janković  v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik na svoj tekoči račun prejel skupno 208 tisoč evrov iz zaporednega oziroma verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković.

Foto: Anže Petkovšek Boris Štefanec Denarna veriga se začne pri podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana, v kateri opravlja zavezanec javno funkcijo poklicnega župana. "Omenjene transakcije so zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in s tveganji za nasprotje interesov," menijo na na KPK. 

Skoraj dva milijona in pol evrov nakazil, ki niso bila osebni dohodek

Janković je po ugotovitvah KPK v času opravljanja funkcije župana in poslanca v obdobju med novembrom 2006 in majem 2012 na svoje bančne račune prejel okoli 2.99 milijona, od tega za okoli 2.4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom oziroma drugimi običajnimi prilivi, o katerih ni potrebno posebej poročati. 

Sprememb premoženskega stanja ni prijavljal 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila tudi, da je Janković v času opravljanja svoje funkcije od leta 2006 "sistematično opuščal svojo zakonsko dolžnost celovite in pravočasne prijave premoženjskega stanja oziroma sprememb skladno z zakonom".

Janković po ugotovitvah KPK v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, lastništva delnic Luke Koper, lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke in razpolaganja z gotovino, položenega na transakcijske račune v višini 29.500 evrov v letu 2007. Več let zapored Jankovič ni poročal sprememb denarnih sredstev v skupni višini skoraj 800.000 evrov.

Foto: Nik Rovan slovenija 14.06.11 Goran Klemencic, komisija za preprecevanje korupcije, kpk, fo

Ugotovitve nadzora nad premoženjskim stanjem  Jankovića so po vsebini identične kot v prejšnjem poročilu, ki ga je pripravila komisija pod vodstvom Zorana Klemenčiča.

Janković je nato sprožil upravni spor, vrhovno sodišče pa je nato poročilo odpravilo. Predsednik komisije Boris Štefanec se je nato odločil za vnovični pregled Jankovićevega premoženjskega stanja.

V novem poročili so tako dodani odgovori na določena Jankovićeva pojasnila, ki izhajajo iz njegovih izjasnitev. Ta namreč senata KPK niso prepričala, je na novinarski konferenci povedal predsednik KPK Boris Štefanec.

Jankovič: nisem vedel

Janković je sicer v pogovoru s komisijo dejal, da ni vedel, da mora spremembe denarnih sredstev na bančnem računu sporočati komisiji. Ob tem meni, da se njegovo premoženje glede na prijavo iz leta 2006 ni povečalo.

Navedel je tudi, da ob prvi prijavi svojega premoženjskega stanja res ni navedel lastništva vseh nepremičnin in delnic Luke Koper, a je šlo za napako, kar je naknadno tudi sporočil komisiji. Ob tem je opozoril, da je bila vrednost delnic Krke 20. januarja 2012, ko je prijavljal premoženjsko stanje, 48,80 evra, vrednost delnice Luke Koper pa 7,39 evra. To skupaj ni presegalo vrednosti 10.000 evrov, kolikor je meja za prijavo premoženjskega stanja. KPK medtem meni, da vrednost je presegla 10 tisoč evrov. 

Glavni vir dohodkov: vračanje dolga družinskih podjetij

Foto: Žurnal24 Damjan Jankovic Janković Finančna analiza Jankovićevih prihodkov in odhodkov kaže, da njegova tekoča poraba bistveno presega višino njegove plače oziroma dohodkov, ki jih prejema kot župan. Glavni vir premoženja in prihodkov Jankovića predstavlja prav vračanje dolga na podlagi posojilne pogodbe med družinskim podjetjem Electa.

Po ugotovitvah komisije je Janković v nadzorovanem obdobju največji del sredstev prejel od podjetij Electa, Electa naložbe in KLM, ki so lastniško in osebno povezane z njegovo družino. Od tega je okoli 1,5 milijona evrov prejel od podjetja Electa, okoli 580.000 evrov od Electa naložbe in okoli 280.000 evrov od KLM.

Janković: KPK ni upoštevala mnenja revizijske hiše 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zgolj ponovila stare očitke in ni upoštevala mnenja revizijske hiše KPMG, pravi Janković. Ta je namreč po njegovih besedah z gotovostjo ugotovila, da ni povezave med 208 tisoč evri transakcij in Mestno občino Ljubljana. V poročilu KPK "niti v enem stavku" ne govori o tem, da nima vira premoženja, dokazuje le, da ni prijavil sprememb v premoženjskem stanju, je ob robu odprtja Gimnastičnega centra Ljubljana še poudaril Janković.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 05:28 29. December 2015.

    Janković pa prepeva "kaj nam pa morejo" in se reži.

  • 13:25 28. November 2015.

    Obadva enako obravnavat brez izjeme, vsi smo enaki pred zakonom!!!

  • 09:42 28. November 2015.

    Zoki a mi posodiš jurja? Ti vrnem z asignirano kompenzacijo po kreditni pogodbi. Vse je čisto - garantira slovensko pravosodje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.