Kranjčani: poplava ali potres?

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Volitve. Bogataj in Krtova kritična drug do drugega in zadržana pri iskanju podpore.
Oglej si celoten članek

Kranj. Predvolilna bitka za župana Mestne občine Kranj pred drugim krogom se zaostruje. Sicer predvsem na račun poudarjanja napak in slabosti nasprotnika, saj sta v zadnjih dneh Hermina Krt in Mohor Bogataj na račun drug drugega izrekla nemalo kritik.

Precej bolj sta zadržana pri iskanju podpore najpomembnejših igralcev v bodočem mestnem svetu.

Zmagovita SDS v drugem krogu ne bo podprla nikogar, saj od nobenega kandidata ni prejela vabila za sodelovanje. Podobno velja za SD in Zares. Oba naj bi podpore sicer želela, ampak se bojita, da bi jima lahko konkretna opredelitev bolj škodila kot koristila, je slišati v političnem zakulisju. Pa tudi da Kranjčani zaradi očitnega taktiziranja in negativnega vzdušja okrog obeh finalistov tokrat izbirajo med poplavo in potresom. 

"Krtova nima izkušenj"

Foto: Žurnal24

Intervju z Bogatajem:
Po prvem krogu ste v prednosti, ste optimistični?
Optimizem mora zmeraj biti; če ne, nima smisla, da kandidiram.

Dvakrat župan
Mohor Bogataj. Rojen je bil leta 1956 na Jesenicah, po poklicu je diplomirani organizator dela. Poklicno pot je začel na oddelku za notranje zadeve Mestne občine Kranj. Pozneje je bil sekretar kranjskega izvršnega sveta, dve leti je bil tudi sekretar za občo upravo in finance Občine Jesenice. Leta 1988 je prevzel mesto direktorja Alpetour Remonta v Kranju, leta 1998 je uspešno kandidiral na županskih volitvah, funkcijo pa opravljal dva mandata.

Zelo malo obljubljate.
Izkušnje učijo. Moje želje in cilji so sicer jasno definirani, vendar bodo odvisni od soglasja mestnega sveta.
 
Zadržanost v obljubah opravičujete z zadolženostjo občine, ampak Kranj je med najmanj zadolženimi v Sloveniji.
Eno je zadolženost na papirju, druga pa se bo dejansko pokazala po reviziji občinskega poslovanja. Lahko je bistveno večja, kot jo kažejo javnosti. Bojim se skritih pogodb, okostnjakov iz omar.
 
Ste kakorkoli povezani z govoricami o povezavi Hermine Krt s tajkunskim kapitalom?
Ne. So nas pa presenetile. Zdijo se mi tudi blizu resnici. Kapital namreč želi na občini prevzeti oblast. Ni mi jasno, kako bi lahko drugače nekateri v volilno kampanjo vložili toliko sredstev. Po mojih ocenah več kot pol milijona evrov.

Kakšno je vaše mnenje o protikandidatki?
Kot bančnico jo cenim, za županjo pa nima izkušenj. Žal mi je, da si je izbrala tajkunsko listo, ki pomeni željo po prevladi kapitala nad politiko.

"Bogataj ni pravi za župana"

Foto: Žurnal24

Intervju s Krtovo:
Še naprej napovedujete zmago, čeprav zaostajate?
Drži. Če človek ne verjame v to, kar dela in v kar je vložil veliko energije, potem ni pravi človek za županovanje. Verjamem v svojo strokovnost, program in ekipo. Pričakujem tudi, da se bo Bogatajevega županovanja spomnila dovolj velika kritična masa ljudi in šla na volitve. Računam na trezno presojo volilcev.

Bančnica
Hermina Krt. Rodila se je leta 1963, je magistra znanosti in poročena mati dveh hčera. Njena poslovna pot je od vsega začetka povezana z bančništvom. Začela je v Gorenjski banki kot štipendistka, nadaljevala v UBK banki, že 13 let pa je direktorica Probankine poslovne enote za Gorenjsko.

Povezujejo vas s tajkunskim kapitalom.
To je floskula. Kategorično jo zavračam.

Kaj pa vloga banke, v kateri delate, pri prevzemu Merkurja?
Večkrat smo jasno povedali, da prevzema ni kreditirala.

Bogataj namiguje, da imate na voljo velika finančna sredstva.
Moje predvolilno poslovanje lahko računsko sodišče preveri kadarkoli. Predlagala pa bom, naj preverijo, koliko je za volilno kampanjo zapravil on. Če upoštevam desetine plakatov, prireditve, promocijski material in medijske oglase, nikakor ne verjamem njegovim navedbam, da je za volilno kampanjo zapravil 15-krat manj kot jaz.

Kaj menite o protikandidatu?
Nima ne programa ne vizije. Rezultati dela med njegovim županovanjem me ne navdajajo z optimizmom glede prihodnosti Kranja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.