Krašovec obsojen in oproščen hkrati

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Sodišče je nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije spoznalo za krivega. Kraševec vidno pretresen.
Oglej si celoten članek

Natanko ob 14. uri je celjska okrožna sodnica Romana Gradič razglasila sodbo Mirku Krašovcu, nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije. Sodišče ga je obsodilo na dve leti zapora in sicer za eno kaznivo dejanje naklepnega napeljevanja k poslovni goljufiji na škodo EU. Sodba še ni pravnomočna, saj je Krašovčev zagovornik Velimir Cugmas že napovedal pritožbo in to tako na oprostilni kot obtožilni del.

Zanimivo je, da ima sodba tako oprostilni kot obtožilni del. Gradičeva je pojasnila, da obtoženi Krašovec po mnenju sodnega senata, nekdanje direktorice družbe Betnava Dragice Marinič ni napeljal h kaznivemu dejanju. Zato je sodišče Krašovca v tem delu obtožnice oprostilo. A vendar je Krašovec, po mnenju senata, s svojo avtoriteto pri projektu obnove dvorca Betnava ves čas aktivno sodeloval in družbi pridobil veliko premoženjsko korist, zato je sodba v tem delu obsodilna. Krašovec naj bi namreč Antona Ekarta, nekdanjega gradbenega nadzornika pri projektu Betnava prepričeval, da ni nič narobe, če v gradbene situacije, na podlagi katerih je ministrstvo od EU prejelo denar, vključi tudi še ne vgrajen gradbeni material. In da je tako zagotovilo tudi ministrstvo za gospodarstvo. V družbi Vegrad so tako izdelovali lažne gradbene situacije za dela, ki niso bila nikoli izvedena in zahtevke kot podlago za izplačilo evropskih sredstev, pošiljali na ministrstvo.  

Gre za sodno zmoto?

Senat pri izreku kazni ni sledil niti tožilcu Stanislavu Pintarju, ki je za Krašovca zahteval štiri leta zapora, niti zagovorniku Cugmasu, ki je za svojega klienta predlagal oprostilno sodbo. Krašovca je sodišče namreč obtožilo na dve leti zapora, medtem, ko je za očitano kaznivo dejanje najvišja zagrožena kazen osem let zapora.

Krašovec je sodišče zapustil brez besed, videti je bilo, da je vidno pretresen in nad obsodbo presenečen. Sodišče je namreč ves čas sojenja prepričeval, da je v tej zadevi zgolj grešni kozel. Zato, da bi dobili čim nižjo kazen, pa so krivdo priznali in storjena dejanja tudi obžalovali. Nad obsodbo je bil razočaran tudi njegov zagovornik Cugmas. "To je čista sodna zmota, največja v moji 30-letni pravniški karieri. Gre za nepravnomočno obsodbo, saj sem že napovedal pritožbo in to tako za oprostilni kot obtožilni del. Namreč, pravna kvalifikacija za oprostilno ni pravilno določena, o obsodilni pa tudi ne bi izgubljal besed," je dejal.

Ni pa še znano, kaj bo storil tožilec Pintar, saj ga danes, na razglasitvi sodbe, ni bilo. Mimogrede, slovenska škofovska konferenca je Krašovcu ta teden odvzela naziv kanonika z vsemi pripadajočimi dolžnostmi in možnostmi, beneficiji, privilegiji, častmi, insignijami in ugodnostmi. Po njihovem naj bi Krašovec finančni zlom mariborske nadškofije interpretiral po svoje, čeprav uradno tega ne bi smel početi in je njihova navodila ignoriral.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:40 21. December 2013.

    To je prava cerkvena podgana... fuj

  • 20:37 20. December 2013.

    Če bi bil v Kučanovem forumu 21 kar pa sveda ni imel niti osnovnih pogojev, ker je bil pri kleru, …

  • 18:15 20. December 2013.

    Pred leti se je pred novinarji vehementno napihoval kako vodi gradnjo, a sedaj je kot polit cucek in bi se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.