"Krčenja sredstev slovensko zdravstvo ne bo preneslo"

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdila predlog finančnega načrta zavoda za prihodnje leto.
Oglej si celoten članek

Finančni načrt mora potrditi še vlada, sicer pa minister za zdravje Tomaž Gantar nasprotuje takšnemu predlogu finančnega načrta, ki znižuje odhodke za zdravstvene storitve v prihodnjem letu za 6,1 odstotka.

Proti predlogu finančnega načrta sta glasovali le predstavnici ministrstva za zdravje v skupščini, predstavnik ministrstva za finance pa se je glasovanja vzdržal.

"Krčenja slovensko zdravstvo ne bo preneslo"

Predlog finančnega načrta predvideva, da se bodo odhodki za zdravstvene storitve v prihodnjem letu nominalno znižali za štiri odstotke oz. realno za 6,1 odstotka glede na pričakovano realizacijo v letošnjem letu.

Zato je minister za zdravje Gantar tudi ob začetku skupščine dejal, da predloga ne podpira, saj takšnih krčenj sredstev slovensko zdravstvo ne bo preneslo. Vseeno pa so nekateri predstavniki v skupščini pozvali, da kljub nepodpori Gantarja predlog finančnega načrta danes skupščina podpre.

"Zavestno potapljanje situacije“

Predstavnik zavarovancev Ladislav Rožič je opozoril, da bo zdravstvo v prihodnjem letu financirano po dvanajstinah, če finančni načrt pravočasno ne bo sprejet, nato pa se "bomo ob koncu prihodnjega leta spraševali, kje je denar". Prepričan je namreč, da v zdravstveni blagajni že novembra prihodnje leto ne bi bilo več denarja, če bi zdravstvo financirali po dvanajstinah. Tako je pozval, naj se sprejme finančni načrt, ki se potem lahko tekom leta popravlja z rebalansom. Z linearnim rezanjem sredstev se Rožič sicer ne strinja in poudarja, da je treba narediti dodatne analize.

Predstavnik invalidov Dane Kastelic pa je dejal, da bi lahko s sprejetjem finančnega načrta dali pozitivni signal, da se lahko dogovorijo. Z nesprejetjem načrta pa bi skupščina po njegovem mnenju "zavestno potapljala zdravstveno situacijo".

Predstavnik delodajalcev Igor Antauer je poudaril, da gre pri sprejetju finančnega načrta za jasno sporočilo skupščine vladi, da ne more biti ujetnik fiskalne politike vlade. Opozoril je, da se že dalj časa pometajo pod preprogo problemi, to so standardi, normativi in nejasen način financiranja.

"Z nekaj dobre volje" ukrepi sprejeti že v dveh mesecih

Skupščina je danes tudi soglašala z zakonodajnimi predlogi za stabilnejši sistem financiranja zdravstvene blagajne, ki jih je pripravilo vodstvo zavoda. Tako predlagajo prenos plačila stroškov pripravnikov, specializantov, terciarne dejavnosti in nadomestila za odsotnost z dela krvodajalcem na pleča proračuna. Med drugim predlagajo tudi enakomernejšo obremenitev plačnikov prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo trošarine na sladke pijače.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je dejal, da so lahko z nekaj dobre volje ti ukrepi sprejeti v parlamentu že v dveh mesecih. Pravi tudi, da se ne strinja z Gantarjem, da sprejetje finančnega načrta pomeni začetek zloma zdravstvenega sistema. Po Fakinovem mnenju bi do zloma prišlo ravno, če ne bi sprejeli finančnega načrta in zakonodajnih ukrepov.

Če pa ukrepi ne bi bili sprejeti, pa ima država druge mehanizme za stabilizacijo zdravstvenega sistema, pravi Fakin. "Zdravje državljanov je tako pomembna vrednota, da tu ne bi smelo biti kakršnih koli političnih taktiziranj," je dejal in dodal: "Ne glede na to, ali je finančni načrt sprejet ali ne: denarja je zmanjkalo, spremembe so nujne."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:29 12. December 2012.

    nehajo naj delat kot svinja z mehom, pa ne bo treba nič krčit in nič zmanjševat. Zmanjšajo naj tudi upravo …

  • 12:35 11. December 2012.

    Se ne imenuje zastonj Fakin...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.