Zaskrbljujoč trend v Ljubljani in osrednjeslovenski regiji

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Večje število cepiv prihaja že kmalu. Nenaročenega cepljenja v ZD Celje danes ne bo.
Oglej si celoten članek

Kot je danes na novinarski konferenci pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, je najbolj obremenjena še vedno primorsko-notranjska regija. V njej se trenutno koordinirano izvaja cepljenje zaposlenih po podjetjih. Rumeni ostajata dve regiji, to sta osrednjeslovenska in posavska, najuspešnejša po stanju okužb pa je koroška regija.

Naraslo število okužb v Ljubljani

V MOL je prišlo do manjšega porasta števila na novo odkritih okužb v posameznem dnevu. Porast se je zgodil v zadnjih 4-5 dnevih, a je Krek še dodal, da so danes dobili podatek, da se je porast ustavila, a je previdnost še potrebna. Ljubljana je tako v tem trenutku rumena, dvig okužb pa je moč zaznati tudi v osrednji regiji.

Število umrlih sicer stalno pada, prav tako nam dobro kaže pri vseh ostalih indikatorjih.

Skoraj pol milijona cepiv že v tem tednu

Na vprašanje, kakšne dobave cepiv lahko pričakujemo v juniju, je Krek odgovoril, da natančnih napovedi ni mogoče dati, saj podrobnosti o dobavah ''sporočijo dan ali dva prej. Cepiva Pfizer bo sedaj 10-14 tisoč manj, tako da je težko napovedati.''

V tem mesecu je predvidena dobava skoraj do milijona novih doz cepiv različnih proizvajalcev. Epidemiolog je napovedal, da bo v skladiščih že v tem tednu skoraj pol milijona cepiv.

Nad tem, da se cepi nenaročene, ni navdušen

Glede prakse odprtih sistemov cepljenja, kot so ga izvedli včeraj v Celju, je komentiral, da v strokovni skupini podpirajo sistem naročanja zVem, saj je tako lažje koordinirati proces cepljenja. Z uporabo tega posledično ne bo prihajalo do situacij, ko bo cepiv premalo za vse, ki bi se želeli cepiti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v zvezi s tem dejal, da cepljenje, kot je bilo izvedeno v Celju, podrobno spremljajo. Poudaril je, da morajo na ministrstvu zagovarjati enoten pristop in transparentno upravljanje s čakalnimi seznami oziroma seznami prijavljenih. »O situaciji v Celju sem se pozanimal. Mesto cepilnega centra je bilo s pomočjo civilne zaščite urejeno na način, ki omogoča varno izvajanje cepljenja. Treba je povedati, da je ključen del tega sporočila, da so se ljudje pripravljeni cepiti, da jih ni malo, da se zavedajo pomembnosti cepljenja in verjamejo v varnost cepiva in to je najbolj pomembno,« je dejal Poklukar. 

Po njegovem je ključno, da se cepljenje izvaja z nacionalno strategijo. Cepilni centri so odgovorni, da se cepljenje izvaja strokovno, transparentno in z organizacijskega vidika maksimalno logistično urejeno. »Ključno je, da vsi, ki bi se radi cepili, v najkrajšem možnem času na podlagi nacionalne strategije prejmejo cepivo in tu morajo seveda odgovorni ohranjati režim, ki je transparenten in ki zagotavlja izvajanje vseh zakonodajnih pogojev,« je še dodal Poklukar. Ali podpira, da bi takšen način cepljenja nenaročenih izvajali tudi drugje, ni podal jasnega odgovora.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Celje, v cepilnem centru ZD Celje današnjega cepljenja nenaročenih oseb ne bo, glede prihodnjih terminov za cepljenje nenaročenih oseb pa bodo sproti obveščali javnost.

Z vsemi odmerki cepljenega 20,6 % prebivalstva

Po podatkih, objavljenih na cepimose.si, je z enim odmerkom cepljenega 32,5 % ljudi, z vsemi odmerki pa 20,6 %. Ta podatek po besedah Kreka pomeni velik napredek pri cepljenju v primerjavi s 1.5., ko je bilo s prvim odmerkom cepljenih 10,2 % ljudi. ''V enem mesecu smo pocepili toliko ljudi, kot smo jih pocepili do začetka maja,'' je še pojasnil in uspeh strategije cepljenja pripisal naporom zdravstvenega sektorja in delavcev.

V naslednjih mesecih, bomo sposobni pocepiti vsaj še 30 – 40 % populacije, je napovedal in dodal, da bomo načrtovano precepljenost 60 ali več % celotne populacije dosegli do konca junija: ''s trenutno količino cepiv lahko potrdimo, da bo program in cilj cepljenja dosežen.''

Epidemična situacija v Evropi in pri nas se izboljšuje

14-dnevna incidenca po večini Evrope kot tudi v Sloveniji stagnira oziroma pada, kar napoveduje umirjeno poletje brez novega poletnega vala. Vseeno pa je potrebno upoštevanje ukrepov, saj smo po evropskih merilih še vedno v rdeči fazi in obremenjeni s številom okužb.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 08:33 4. Junij 2021.

    Kdo je zaskrbljen? JJ Priskledniki na Trstenjakovi se ne morejo okužiti. Odpornost krepijo z uživanjem sadnih jogurtov.

  • 06:58 4. Junij 2021.

    To so pač rezultati petkovih protestov. In ravno ti, kateri izvajajo in protestirajo nato za umrlim postavljajo zastavice? Sprevrženo do …

  • 22:05 3. Junij 2021.

    Okužbe se večajo. Kaj ste pa mislili, šole zalaufali z tisočimi okuženimi dnevno potrjenimi z testi...velikonočni lockdown ni nič rešil, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.