Kresalova: Bi morali tepsti otroke?

Foto: Žurnal24 (Foto: bralec Mark)
Odbor za notranjo politiko je na nujni seji razpravljal o napakah policije ob majskih študentskih demonstracijah. Kresalova stopila v bran policiji.
Oglej si celoten članek

Člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko so bili na nujno sejo sklicani na pobudo SDS. Obravnavali so domnevni politični vpliv na delo policije in strokovne napake ter opustitev dolžnega ravnanja tako s strani notranjega ministrstva kot tudi generalne policijske uprave ob študentskih in dijaških demonstracijah 19. maja.

Zavrnjeni očitki
Generalni direktor policije Janko Goršek je povedal, da je Policijska uprava Ljubljana za demonstracije pripravila načrt ukrepov za zagotavljanje varnosti na obeh shodih.

Tudi s pomočjo policistov v civilu je prijela in pridržala vse, ki so poskušali mimo ograj priti v notranjost DZ, v množici pa je postopoma prijemala tiste, ki so metali predmete v DZ. Tako so po njegovem dosegli postopno zmanjšanje nasilja, ne da bi prišlo do večjega revolta množice.

Dovoljeno divjanje
Po mnenju predsednika komisije Vinka Gorenaka so bile maja pred poslopjem državnega zbora dvojne demonstracije. 

Najprej so svoje nestrinjanje pokazali predstavniki študentov, ki so se zbrali na pobudo Študentske organizacije Slovenije, nato pa so se zbrali pripadniki ultralevičarskih in anarhističnih skupin.

Omenjena skupina, ki jo je po njegovih besedah vodil Mitja Šega, je pohod začela na Prešernovem trgu in na njihov poziv se je odzvalo okoli 300 študentov, ki so po Beethovnovi ulici najprej obračunali z varnostniki in nato pred državnim zborom začeli z nasiljem. Člani komisije so si nato lahko ogledali še videoposnetek omenjene skupine.

Gorenak je zato prepričan, da policija ni ukrepala pravilno, saj bi morala omenjeni skupini preprečiti gibanje po prostoru, za katerega ni imela dovoljenje.

Kresalova: Življenja mladih vredna več kot okna
Notranja ministrica Katarina Kresal je poslancem pojasnila, da je o demonstracijah zahtevala poročilo direktorata za policijo in dodala, da je treba v takšnih trenutkih dobro pretehtati različne vrednote.

"Mlade človeške glave so vredne več od oken," je dejala Kresalova in poslance vprašala, ali bi se morala policija odzvati brutalno in ali bi morala tepsti večinoma otroke.

Eva Irgl (SDS) se je vprašala, kako je možno, da so bili na dan demonstracij pred DZ tisti, ki zanje niso imeli dovoljenja. Po njegovem je policija s tem, ko jih je spustila pred DZ, naredila veliko napako, saj jim je omogočila, da so zlorabili ŠOS in študente za nasilje.

Miran Potrč (SD) pa je opozoril, da odbor ni organ, ki bi lahko ocenjeval strokovno delo policije, zato je po njegovem dovolj, da se z zadevo seznani in ne sprejema sklepov, ki so jih predlagali predlagatelji.

Za ukrepanje niso imeli zakonske podlage
Vodja sektorja splošne policije v upravi uniformirane policije Janez Ogulin je na seji potrdil, da je skupina Mitje Šege, ki je imela prijavljen pohod od Filozofske fakultete do Prešernovega trga, slednjega od Prešernovega trga nadaljevala proti DZ, čeprav za to ni imela dovoljenj.

Zaradi tega je policija, kot je povedal, Šegi tudi izdala plačilni nalog. Ni pa po njegovem policija imela zakonske podlage za to, da bi skupini pot proti DZ preprečila.

Povedal je tudi, da je prvi predmet, to je bila steklenica, v DZ priletel ob 14.36. Ob 14.45 so vanj priletele prve plastenke, ob 15.01 pa tudi prva granitna kocka.

Predstavnik ŠOS Elvis Cvikl je glede omenjenih navedb pozneje sicer pojasnil, da ob 14.36 pred DZ še ni bilo demonstrantov pod okriljem ŠOS.

Sejo končali brez sklepov
Razpravo so tako morali prekiniti, ker se je v isti dvorani ob 17. uri začela seja drugega delovnega telesa. Do glasovanja o sklepih odbor sicer  ni prišel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.