Kresalova: V preiskavo ne posegam

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Stavbo koprske mestne občine so zjutraj obiskali kriminalisti in opravili deseturno preiskavo. Slednjo vodi Nacionalni preiskovalni urad, ministrica Kresalova pa pravi, da sama v preiskavo ni posegala.
Oglej si celoten članek

Koprski župan Boris Popovič se na telefonske klice ne oglaša, poslal pa nam je sporočilo: "Politična policija (FBI) gospe Kresalove ravnokar izvaja hišno preiskavo na naši občini. Vsa dokumentacija, ki jo želijo, je bila že podrobno pregledana s strani Računskega sodišča, ki ni ugotovilo nepravilnosti, in vsi omenjeni posli so bili že stokrat prežvečeni s strani vseh mogočih medijev in meni 'bližnjih' levih poslancev ter zelo izčrpno, strokovno in kvalitetno zavrnjena vsa natolcevanja."

Popovič dodaja, "da se je kampanja, kot vedno na visoki kulturni ravni s strani boljševikov, začela! Pretiravajo in upam, da se bo spremenila v kampanjo za predčasne parlamentarne volitve!"

"Izjave Popoviča so predvidljive"
Na preiskavo se je že odzvala notranja ministrica Katarina Kresal, ki pravi, da so "izjave župana Borisa Popoviča o 'njeni politični policiji' predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih − še posebej politiki − pogosto uporabljajo kot svojo obrambo." Ministrica je poudarila, da policija preiskave vodi samostojno in neodvisno ter da sama v operativno delo policije ne posega. "Vse tovrstne večje preiskave policija izvaja v sodelovanju z državnim tožilstvom in ima za posamezna preiskovalna dejanja potrebne sodne odredbe. Tako je tudi v tem primeru," je dodala ministrica.

Nosijo škatle

14 zadev na policiji in tožilstvu
Ker se je z županom Popovičem že večkrat ukvarjala protikorupcijska komisija, smo poklicali tudi k njim. Povedali so nam, da konkretne policijske akcije ne morejo komentirati, da pa so do zdaj policiji in tožilstvo predali že 14 zadev povezanih s Popovičem in mestno občino Koper. Kot pravijo, gre tudi za zadeve povezane s poslovanjem z nepremičninami.

Policisti so sicer že zgodaj dopoldne iz občinskih sosednjih stavb v sejno sobo glavne stavbe prenašali škatle z dokumentacijo. Dokumentacijo so med drugim prenašali tudi Raf Klinar, predstojnik urada za gospodarske javne službe in promet, Georgij Bangijev, šef urada za okolje in prostor, ter predstojnica Urada za nepremičnine Maja Šviligoj Cernaz.

Zlorabe položaja
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s kriminalisti več policijskih uprav zbirajo obvestila v zvezi s sumi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete (zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic).

V okviru kriminalistične preiskave se sicer danes na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Koper in Nova Gorica na podlagi odredb preiskovalnega sodnika izvaja več hišnih preiskav.

"Več informacij trenutno ne moremo posredovati, ker se bo po opravljenih preiskovalnih dejanjih kriminalistična preiskava nadaljevala," je povedal Drago Menegalija, tiskovni predstavnik generalne policijske uprave.

Po nekaterih ocenah gre za preiskave, povezane s projekti, ki jih opravlja gradbeno podjetje Primorje in njegovo hčerinsko podjetje Stavbenik. Ti dve sta med drugim povezani z gradnjo olimpijskega kompleksa z bazenom v Kopru, ki so ga sicer začeli graditi brez ustreznih gradbenih dovoljenj, ter z gradnjo koprskega stadiona.

Pod lupo posli z zemljišči?
Po nekaterih informacijah policisti preiskujejo posle z menjavami zemljišč; o nekaterih smo pisali že spomladi leta 2008, ko so se Ankarančani razburjali ob javni razgrnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta za turistično apartmajsko naselje Ankaran hrib, ki naj bi območje degradiralo.

"Kako lahko pristojne občinske strokovne službe zagovarjajo gradnjo turističnih apartmajev sredi stanovanjskega naselja, ko se bo približno 3500 stalnim prebivalcem pridružilo še okoli 1200 sezonskih uporabnikov?" so se spraševali Ankarančani, ki se že zdaj soočajo s problemi z infrastrukturo, od cest, ulic, komunalne opreme do trgovske in druge ponudbe, še danes pa nimajo urejene niti javne plaže.

Kako so verižili s parcelami
Lastnik nekaj več kot dveh hektarjev zemljišča je podjetje Janin Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča oziroma nizozemske družbe Glasstad Hengelo. Koprska občina je tudi v tem primeru leta 2006 sklenila menjalno pogodbo z IP Obala. Občina je v Bertokih dobila 14.300 kvadratnih metrov zemljišč (za 16.500 tolarjev na kvadratni meter), IP Obala pa čez 20 tisoč kvadratnih metrov v Oltri (19.171 tolarjev za kvadratni meter). IP, ki sta ga ustanovila Istrabenz in Parkplan, ni bil prav dolgo lastnik, saj je že marca 2007 zemljišče prodal Primorju, ta pa čez slaba dva meseca podjetju Janin. IP je parcele dobil za 1,65 milijona evrov, Janin pa ima na njih že za več kot 12 milijonov švicarskih frankov hipotek, kar je približno 7 milijonov evrov. Tudi v tem primeru se je bistveno povečal faktor pozidljivosti (z 0,25 na 0,5), kar seveda podvoji ceno parcel. Posel je bil prijavljen tudi protikorupcijski komisiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.