Kresnice: morilec še na begu

Foto: Policija Golf Foto: Policija Golf Foto: Policija Golf Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Foto: Benjamin Kovač Rop pošte v Kresnicah pri Litiji.
Policija še vedno išče roparja, ki sta včeraj umorila uslužbenko pošte v Kresnicah pri Litiji. V znak protesta so domačini posekali drevesa ob pošti.
Oglej si celoten članek

Preiskava še poteka, ponoči pa policija ni prijela nobenega osumljenca, nam je povedal Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave.

Policisti tako še vedno iščejo osebni avtomobil VW golf serije 5. Vozilo je bele barve in ima zatemnjena stekla.

Drugi rop v dveh letih

Neuradno sta neznanca pri včerajšnjem ropu odnesla le 300 evrov gotovine.

Gre sicer že za drugi rop iste poslovalnice v dveh letih: že leta 2009 je zamaskiran moški v Litiji oropal pošto. Uslužbenki pošte je zagrozil s pištolo oziroma predmetom, podobnim pištoli, potem pa z nekaj tisoč evri gotovine zbežal.

Potrdili, da je šlo za nekaj sto evrov

Na Pošti Slovenije smo preverili včerajšnje neuradne informacije, da sta roparja odnesla le 300 evrov. Povedali so nam, da točne številke ne morejo potrditi in da preiskava še poteka, res pa sta roparja odnesla "nekaj sto" oziroma manj kot tisoč evrov.

Kamere da, a le za nadzor nad zaposlenimi

"Ko policisti prosijo za videoposnetke nadzornih kamer, vedno slišijo isti vic dneva: nimamo jih, videonadzor imamo urejen le nad zaposlenimi," pravi predsednica sindikata poštnih delavcev Diana Kos. Dodaja, da se vodstvu videonadzor nad zaposlenimi v primerjavi z zahtevami sindikatov očitno zdi upravičen strošek, vreden tudi vseh birokratskih zapletov in javnih naročanj.

Kosova pravi, da zaradi tragičnega dogodka ne pričakujejo drugega kot nekaj izjav za javnost. Zahteve sindikatov naj bi bile vsakič znova nesprejemljiv strošek, od vodstva Pošte Slovenije pa sindikat vedno znova dobiva iste odgovore, razlaga Kosova.

Dodaja, da je sicer že javno znano, da pošte nimajo videonadzornih sistemov, o tem pa naj zaposleni še vedno ne bi govorili.

Pošta se izgovarja na pritožbe

Na Pošti Slovenije pravijo, da so nad tragičnim dogodkom pretreseni, in obljubljajo, da bodo družini preminule uslužbenke nudili pomoč po najboljših močeh. "Družini je že izplačana solidarnostna pomoč, na voljo ji je tudi psihosocialna pomoč, ki so je sicer deležne vse žrtve kriminalnih deliktov," so sporočili.

O pomoči s strani Pošte Slovenije sin pokojne ne ve nič. Kot je povedal za 24ur, se s kadrovsko službo ni želel pogovarjati, prav tako jim ni bila ponujena nikakršna pomoč.

Trdijo, da varnostnih ukrepov v primeru pošte, kjer se je zgodil umor, niso zanemarjali. "Pošto Kresnice je nameravala Pošta Slovenije varnostno okrepiti že v letu 2010, kar pa ji zaradi pritožb na s tem povezane javne razpise doslej, žal, ni uspelo realizirati," so zapisali. Do zadnjega tragičnega dogodka so na pošti beležili dva ropa, v letu 2004 in 2009. Pošta do nadaljnjega ostaja zaprta.

Strokovnjak za varovanje: Ne le denar, varovati tudi uslužbence

"Banke in pošte razmišljajo, da gre tako za manjše količine denarja, ki so tako ali tako zavarovane. Pri delanju računice pa se ne upošteva varnosti uslužbencev. To se mi zdi zelo nevarno," nam je povedal strokovnjak za varovanje Tomaž Čas.

"Če pošte nimajo možnosti ustreznega varovanja, je bolje, da se s tem ne ukvarjajo," meni Čas. "Vprašanje je, če ne bi bilo bolj smiselno, da pošte ukvarjanje s finančnim poslovanjem prepustijo bolje urejenim in varovanim bankam," dodaja.

Meni, da je najpomembneje delavce usposobiti, da v primeru ropa denar mirno predajo. Ropa namreč nikakor ni mogoče stoodstotno preprečiti, pravi Čas. Dodaja, da je res tudi, da ni mogoče predvideti, kako bo uslužbenec reagiral v primeru ropa. Uvajanje fizične pregrade (neprebojnega stekla) med uslužbencem in strankami bi lahko stalo milijone, opozarja Čas, zato ga na vsaki pošti ni mogoče pričakovati.

Dodaja, da bi bila vseeno nujna vsaj postavitev nadzornih kamer. Njihov strošek je po besedah Časa glede na količine denarja, ki se v teh prostorih pretaka, praktično zanemarljiv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 09:40 23. Junij 2011.

    tudi kaj naredijo za delavce oz. se za njih potegnejo še več kot samo: zvišajte nam plače pa dodatke.

  • 09:38 23. Junij 2011.

    Ne vem kako imajo lahko vse nizozemske črpalke(vsaj na avtocestah) vgrajena neprobojna stekla okoli blagajniškega pulta. Podnevi je sicer lahko …

  • 08:29 23. Junij 2011.

    Uvajanje fizične pregrade bi stalo milijone?<br />1. Pri vsakem odpiranju "finančne točje" bi moral to biti potreben pogoj<br />2. Pri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.