Kriminalisti ovadili šest Dolenjcev

Foto: Žurnal24
Novomeški kriminalisti so junija na okrožno državno tožilstvo podali več kazenskih ovadb zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.
Oglej si celoten članek

Konec junija so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto ovadili 38-letnega samostojnega podjetnika iz okolice Novega mesta zaradi dveh kaznivih dejanj poslovnih goljufij in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Pol milijona evrov koristi
Moški je pred dvema letoma z gospodarsko družbo iz Ljubljane sklenil pogodbe o operativnem lizingu za 30 vozil. Ob sklenitvi posameznih pogodb je gospodarski družbi prikril, da so bila nekatera vozila že prodana končnim kupcem; v drugih primerih je vozila prodal v času trajanja pogodb.

V poslovne knjige je vpisal lažne podatke in jih predložil oškodovani gospodarski družbi. Kupci so mu kupnino plačali, sam pa svojih obveznosti ni poravnal. Na ta način si je pridobil za več kot 500 tisoč evrov premoženjske koristi.

Drugi primer: Ovadili pet ljudi
Isti mesec so kriminalisti ovadili še dva osumljenca, osumljenko in dve pravni osebi iz okolice Novega mesta zaradi kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in goljufije.

42-letni osumljenec je kot odgovorna oseba pravne osebe ob pomoči 40-letnega osumljenca kot odgovorne osebe druge pravne osebe v poslovne knjige knjižil račun za nakup blaga, ki naj bi mu ga domnevno prodala pravna oseba. Izdali so lažen račun. Na podlagi tega pa so obračunali za okoli 68 tisoč evrov vstopnega davka na dodano vrednost.

Pri izvršitvi kaznivega dejanja je pomagala tudi 42-letna osumljenka, zaposlena pri eni izmed ovadenih pravnih oseb. Lažen račun je vplival tudi na letno poročilo obeh gospodarskih družb, zato so kriminalisti zoper obe pravni osebi podali kazensko ovadbo. Poleg tega so ovadili še 40-letnega osumljenca, ki je kasneje poskušal na podlagi lažnih listin o obstoju neresničnih terjatev prek vložene izvršbe od druge pravne osebe pridobiti protipravno premoženjsko korist v višini več kot 550 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.