Kriminalisti sodelujejo s kriminalci?

Foto: Žurnal24 (Foto: zurnal24)
Anonimko, ki vodjo koprskih kriminalistov in še nekaj kolegov povezuje s kriminalnimi verigami, je danes obravnavala še komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Lahko bi šlo tudi za maščevanje.
Oglej si celoten članek

Predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonka Černača (SDS) preseneča, da policija ne preiskuje, kdo je avtor anonimke, ki koprske kriminaliste obtožuje sodelovanja s kriminalnimi združbami. Tako Černač kot generalni direktor policije Janko Goršek sicer ne verjameta, da ima zadeva politično ozadje.

Groba diskreditacija posameznikov

''Gre za zgodbo, ki se je v zadnjih letih s podobno vsebino večkrat pojavila in je poskus pritiska na zaposlene, predvsem na tiste v sektorju kriminalistične policije,'' je po današnji seji povedal Goršek. ''Z navedbami naj bi se poskušalo vplivati na njihovo delo v predkazenskih postopkih, saj so koprski kriminalisti v zadnjem letu ali dveh obravnavali zelo odmevne zadeve. Med drugim so obravnavali sume kaznivih dejanj, ki so jih bili osumljeni zaposleni v policiji,'' je še dejal. Po njegovem mnenju vsebina anonimke tako grobo diskreditira posameznike, ki so zaposleni na policiji, sodišču in tožilstvu.

Lahko bi šlo za maščevanje
Ali bi zadeva lahko imela politično ozadje, Goršek po poročanju STA odgovarja, da bi to težko rekel. Ne izključuje pa možnosti, da bi lahko šlo za maščevanje, tudi nekdanjih zaposlenih na policiji. Kot je pojasnil, so večino navedb v anonimki že pred časom večkrat preverjali, vendar se je izkazalo, da so navedbe neargumentirane. Tiste dele, ki pa govorijo o sumih kaznivih dejanj, so odstopili specializiranemu oddelku na vrhovnem državnem tožilstvu, je pojasnil generalni direktor policije. Goršek je po seji še dejal, da so poslance najbolj zanimale navedbe o prikritem fondu, iz katerega naj bi se neupravičeno izplačevale nagrade.

Tudi Černač je potrdil Gorškove besede, da gre za hude obtožbe. Ker meni, da je besedilo "moral napisati nekdo, ki stvari v določenem delu pozna oziroma jih je poznal". Černač namreč nima občutka, da bi zadeva imela politično ozadje. Tako se bolj nagiba k temu, da pismo izvira iz profesionalnih krogov. Obenem tudi meni, da bi policija morala preiskati tako sum morebitnih nepravilnosti kot tudi to, "iz katerega kroga te navedbe prihajajo". Ko gre namreč za poskus diskreditacije posameznikov, ki se aktivno ukvarjajo s pregonom organiziranega kriminala, je to še toliko bolj pomembno, je še dejal Černač.

Današnjo nujno sejo so po Černačevih besedah prekinili, da bi dobili dodatna pojasnila, ki jih pričakujejo v roku dveh tednov. Pričakujejo namreč informacije, ki se navezujejo na navedene sume, kot tudi informacije glede vseh ostalih navedb iz pisma. To je, meni Černač, predvsem v interesu tistih, ki so v tekstu omenjeni.

O anonimki
Zmago Jelinčič, SNS, ki je medijem posredoval anonimko, je že pred časom vladi zastavil poslansko vprašanje v zvezi z omenjeno anonimko.

Gre za zgodbo o rekordnih 360 kilogramih heroina, ki je v dveh pošiljkah pripotoval iz Turčije v koprsko pristanišče poleti leta 2000. Za zapahi sta se takrat znašla Sarajevčan Kemaludin Hasanbegović, domnevni organizator "posla". V anonimki piše, da so "ugotovili", da je takrat pri prevozu na uničenje sodeloval tudi takratni kriminalist Darko Dekovič, sicer tesni sodelavec Deana Juriča in Dušana Ribaša. Po navedbah avtorjev anonimke so se ključne osebe po tej zadevi zelo finančno opomogle.

V anonimki še piše, da naj bi omenjeni kriminalisti odtujili del zaseženega heroina, ga "miksali" in tako več let služili denar. V promet naj bi spravili tono razredčenega heroina, verjetno v Italijo, kjer so Dekoviča aretirali z devetimi kilogrami heroina.

Poleg tega anonimni pisci navajajo še vrsto drugih domnevno kriminalnih dejavnosti koprskih kriminalistov, posebej njihovega vodje Deana Juriča.
Na Policijski upravi (PU) Koper pa so navedbe, da naj bi bil vodja kriminalistov Dean Jurič del kriminalne verige, ocenili kot medijsko diskreditacijo. To po navedbah policije meče v javnost slabo luč na vse kriminaliste in izničuje strokovno delo ter prizadevanja za zajezitev kriminala. Zaposleni v koprski kriminalistični policiji so odločno zatrdili, da "niso pisci anonimnega pisma in so zgroženi ob ugotovitvi, da je nekdo nekorektno zlorabil njihova imena". Tudi vodja kriminalistov Dean Jurič je zavrnil vse očitke, ki so bili v medijih izrečeni proti njemu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.