Kritike aktivne politike zaposlovanja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Seja Ekonomsko-socialnega sveta je minila v znamenju načrta sprememb aktivne politike zaposlovanja za letos, ki so ga sindikati ocenili kot pavšalnega in slabega za mlade.
Oglej si celoten članek

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je dejal, da vlada ukrepov, dokler ni bilo rebalansa državnega proračuna, ni mogla uveljaviti, zdaj, ko jih lahko, pa jih "forsira", saj si želi, "da čim prej stopijo v veljavo in dosežejo določene učinke na trgu dela".

Po Vizjakovih besedah so bili zato danes deležni očitkov sindikatov, da "divjajo" in da pri oblikovanju teh ukrepov niso sodelovali s socialnimi partnerji. "Če želimo zdaj začeti sodelovati, se bomo kaj dogovorili ravno do jeseni, v tem primeru pa se pojavi smiselnost teh ukrepov za letos," je poudaril in dodal, da so odprti za sodelovanje pri oblikovanju ukrepov prihodnje leto.

Tudi o delu na črno

Socialni partnerji so govorili tudi o predlogu novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Minister je pojasnil, da gre pri tem predlogu zgolj za prenos evropskih direktiv v slovenski pravni red; da ni problematičen in da so glede njega dosegli soglasje.

Je pa bila vladna stran opozorjena, da bo treba na tem področju narediti še kaj več, je navedel. Sam se s tem strinja. Kot je dejal, zaposlovanje na črno in sivo ekonomijo rešujejo tudi s spremembami delovnopravne zakonodaje.

Ker za vsa vprašanja ni bilo časa, bodo sejo nadaljevali 29. junija. Takrat bodo med drugim govorili o ukrepih za spodbujanje gospodarstva in problematiki zaposlovanja mladih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.