"Kritki privatizacije se bojijo za privilegije"

Foto: EPA
Foto: EPA
"Zadaj je tudi veliko prikritih interesov tistih, ki bodo s prodajo podjetij izgubili možnost plenilskega napajanja na račun davkoplačevalcev," glede nasprotovanja privatizaciji pravi Cerar.
Oglej si celoten članek

Pri varčevanju v javni upravi je še nekaj rezerv v širšem sektorju, meni premier Miro Cerar. V pogovoru za STA je povedal, da je analiza možnosti optimizacije v veliki meri narejena, neracionalnosti so naprimer na področju javnih razpisov, pri upravljanju z nepremičninami, v delovnih procesih, racionalizacija je možna z različnimi digitalnimi metodami. Vlada si po njegovih besedah želi spodbuditi višjo delovno motivacijo in pravičnejše nagrajevanje javnih uslužbencev.

Za letos vlada po njegovih besedah načrtuje prve temeljne premike v smeri zdravstvene reforme in ključne spremembe tudi na nekaterih drugih področjih.

DUTB:"Naša skrb ima realno podlago."

Glede vloge DUTB je Cerar dejal, da so jih "že lani začele skrbeti nekatere stvari". "Danes se kaže, da ima naša skrb realno podlago," je povedal. Vlada se je v zaprtem delu zadnje seje seznanila z osnutkom odziva na poročilo računskega sodišča o delovanju DUTB za obdobje 2011-2013. Nikakor se politično ne vmešavamo v delo DUTB, zadeve pa preučujemo in ko bodo ugotovljena vsa ključna dejstva, bomo v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepali, je dejal.

Kdo bo izgibil privilegije?

Cerar soglaša z mnenji, da se je privatizacija sprevrgla v ideološko vprašanje, ki ga po njegovem mnenju politično spodbujajo nasprotniki prodaje državnega premoženja. Vlada si ideološki naboj, ki ga je sprožil "v veliki meri ne dovolj domišljen seznam 15 podjetij", želi omiliti z oblikovanjem strokovne in transparentne strategije upravljanja z državnim premoženjem.

Kot je poudaril, postopke privatizacije vodi SDH, pri čemer naj bi upošteval merila transparentnosti, ustrezne cene in ustreznega kupca, ki ima pripravljen prepričljiv razvojni model. Za dokončen sprejem kriterijev v okviru strategije bo po njegovih besedah potrebnih kar nekaj mesecev, o razvrščanju konkretnih podjetij bo govora šele v naslednji fazi.

"Zadaj je tudi veliko prikritih interesov tistih, ki bodo s prodajo podjetij izgubili možnost plenilskega napajanja na račun davkoplačevalcev," je dejal. "Moč napadov kaže, da pri kritikah ne gre le za neke načelne, legitimne razmisleke o naši prihodnosti, ampak tudi za vprašanje, kdo bo izgubil svoje privilegije. Ti odzivi presegajo vsako logiko in mejo dobrega okusa. A to dokazuje, da smo na pravi poti," je dejal.

V SD ne vejo kako bi se odločili

Ne gre pozabiti, je poudaril, da je bila "odločitev o privatizacijskem seznamu sprejeta tako v vladi, v kateri sta sedela naša sedanja koalicijska partnerja, SD in DeSUS, kot v DZ". "Gre za pravno zavezo na najvišji ravni, pa tudi za politično in simbolno zavezo," je dejal. Medtem ko DeSUS načelno ne nasprotuje premišljeni privatizaciji, pa je vloga SD tu "na nek način zelo težavna". "V stranki se soočajo z dilemo, ali podpreti privatizacijo podjetij s seznama do konca, kot so se temu v prejšnjem mandatu večkrat zavezali s svojimi glasovi, ali od tega nenadoma odstopiti," je dejal. Zaenkrat SD na ravni vlade po Cerarjevih besedah deluje konstruktivno.

Koalicija je čvrsta, nekateri v opoziciji nekulturni 

Koalicijo Cerar ocenjuje kot čvrsto, "v medsebojnih odnosih smo korektni". O morebitnih spremembah koalicije ne razmišlja, je pa naklonjen iskanju čim širšega konsenza, tudi z opozicijo, če za to ni koalicijskih zadržkov. Kot dober primer je izpostavil nedavno visoko podporo izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu pri prvi obravnavi v DZ. Dosego visokega konsenza v nekaj mesecih ob dejstvu, da bi moral biti zakon sprejet že novembra 2013, je ocenil kot uspeh. "Naš pristop lahko pripelje do sodelovanja," je dejal.

Opoziciji ne odreka legitimnosti kritike dela vlade, a napovedi nekaterih članov opozicije že ob imenovanju vlade, da ta ne bo končala mandata, morda niti prvega leta ne, ocenjuje kot "izraz politične nekulture". "Kajti noben dostojen politik ob slovesnem trenutku, ko se oblikuje vlada, ne daje takih negativističnih izjav," je dejal.

Spomlčadi sprememba imena stranke SMC

SMC, ki ima po njegovih besedah približno 3000 članov, bo marca pripravila kongres. "Smo mlada stranka, ki se širi, kongres bo namenjen spremembi imena in verjetno manjšim spremembam statuta in organov stranke," je dejal. Finančno stanje je pozitivno glede na poročilo za leto 2014. "Je pa jasno, da so pred nami številne naloge, predvsem krepitev članstva in delovanja na terenu, v zadnjem mesecu pa smo vzpostavili tudi več programskih odborov, kjer se zbirajo strokovnjaki, civilna družba, katerih poglede lahko stranka prenese v vlado ali DZ," je rekel.

Odpis dolga bi lahko zahtevala tudi Slovenija

Glede trenutnih prizadevanj Grčije za zmanjšanje dolžniškega bremena, o katerih bo govora tudi na Evropskem svetu prihodnji teden, je poudaril, da je Slovenija pred dobrimi štirimi leti solidarno Grčiji namenila več kot 260 milijonov evrov pomoči in pristala na več kot milijardo evrov poroštev. "Zanesljivo je Slovencem in vladi težko, ko gledamo zelo težko socialno situacijo mnogih državljanov Grčije. Vendar pa mora Grčija izpolniti svoje obljube," je opozoril premier. 

"Slovenija zato ne more in ne sme pristati na kakršen koli odpis dolga ali kakršen koli ukrep, ki bi Grčijo razbremenil njene objektivne zavezanosti k strukturnim reformam," je dejal. "V nasprotnem primeru bom to kot predsednik vlade zahteval tudi za Slovenijo, saj morajo biti skupna evropska pravila enaka za vse," je dejal.

"To ne pomeni, da se vlada ni pripravljena v okviru EU pogovarjati o kakšnih političnih in drugih ukrepih, ki bi omogočili Grkom prožnejšo pot strukturnih reform in finančne konsolidacije, vendar pa morajo opraviti osnovne naloge, h katerim so se zavezali," je dejal Cerar.

Kot prvi mož vlade bi si v tem trenutku želel manjšega pritiska evropskih pravil, a v tem vidi tudi "koristno spodbudo, da se Slovenci naučimo biti dober gospodar, živeti v mejah zmožnosti ter razvoj voditi na trajnosten in vzdržen način". Takšno načelo je po njegovem mnenju potrebno za vse članice EU, če Evropa želi skupen ekonomski napredek ter ohranitev povezave in njenih institucij.

Dolg plačujemo vsi, z izemo nekaterih prevarantov

"Postali smo specialisti za to, da privatiziramo dobičke in socializiramo izgube, za kar danes vsi, razen nekaterih spretnih prevarantov, ki se še vedno izmikajo roki pravice, plačujemo dolg," je dejal. Naloga vlade in tudi širšega okolja je, da te plenilske prakse in mentaliteto presežemo, vzpostavimo in ohranimo politično stabilnost, ki je predpogoj za ostalo, ter jo nadgradimo z višjo pravno in politično kulturo, je dejal.

Terorizem: "Biti moramo pozorni."

Grožnja terorizma, ki je v zadnjih tednih zajela Evropo, sproža razmisleke o ustreznih odzivih. "Svoboda in varnost sta vedno vrednoti, ki ju je treba zagotavljati v ustreznem ravnovesju. To je pridobitev zahodne civilizacije in menim, da se temu ne smemo nikoli odreči," je prepričan Cerar.

V Sloveniji se stopnja ogroženosti zaradi morebitnih terorističnih napadov po njegovem mnenju ni povečala. "Zavedamo pa se, da smo kot država na občutljivem tranzitnem območju in da moramo biti ves čas pozorni," je dejal.

Po sestanku sveta za nacionalno varnost se pripravljajo analize, na podlagi katerih bi, če bi bilo to potrebno, bistveno spremenjenim razmeram lahko zelo hitro prilagodili zakonodajo. Zaenkrat prevladuje ocena, da takšnih sprememb še ne potrebujemo, toda nove razmere zahtevajo tudi nekoliko povečan nadzor nad ljudmi, ki potujejo na Bližnji vzhod ali na območja vojnih spopadov, ali pa javno izražajo radikalna stališča, je dejal Cerar.

Ustrezen način preseganja takšnih pojavov pa je po premierjevem mnenju še večje spodbujanje strpnosti v družbi. Tako se ustvari okolje, v katerem "se ne bo noben posameznik čutil tako pritisnjenega ob zid, da bi se želel zateči k radikalnim potezam". "Ljudem je treba vedno znova povedati, da nobena vera, religija ali ideologija ne opravičuje nasilnih dejanj zoper soljudi. Demokracija omogoča, da vsak pove, kar misli, ne pomeni pa tolerance do nasilja," je dejal.

Pri reševanju ukrajinske krize Slovenija vztraja pri spoštovanju mednarodnega prava, zato skupaj z ostalimi članicami EU "jasno in nedvoumno nastopa proti vsem, ki ga kršijo". "Če bo Rusija razmere zaostrovala, bomo podprli tudi morebitne nadaljnje politične in ekonomske sankcije," je dejal premier.

Rešitev ukrajinske krite in hkrati dobri odnosi z Rusijo

Poudaril pa je, da Slovenija nikakor ne razmišlja o podpori morebitnemu oboroževanju Ukrajine s strani tretjih držav ali o morebitni vojaški pomoči. "Prava pot je pot dialoga, diplomacije, pogajanj ter pritiskov z natančno domišljenimi ekonomskimi sankcijami," je dejal.

Ukrajinsko krizo občutimo vsi, tudi Slovenija, je dodal. "Zainteresirani smo za uspešno rešitev krize in ohranitev dobrih gospodarskih in političnih odnosov z Rusijo," je povedal. Kar zadeva Južni tok, Cerarja razvoj dogodkov ni presenetil. Odgovor nanj je iskanje najugodnejše možnosti za energetsko povezavo Slovenije s članicami EU in drugimi državami. Slovenija pa lahko s pametno energetsko politiko postane bolj energetsko samozadostna, je dejal.

Slabi volji se ne da

Cerar, ki vlado vodi od srede lanskega septembra, je na vprašanje, kaj politika prinese človeku, odgovoril, da ga postavi pred hudo preizkušnjo; kajti v politiki "se pogosto koncentrirajo negativne sile, ki želijo v tebi spodbujati najslabše". "Če sem zelo iskren: osebno me velikokrat neka dejstva ali krivice, pa tudi umazane zgodbe in neresnice, ki se pojavljajo v politiki in tudi prek medijev, skušajo spraviti v slabo voljo, v odziv z jezo, a vedno znova začutim, da bi bil to popoln nesmisel. Spomnim se, da sem tu zato, da pomagam preseči takšna razmišljanja," je dejal.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:25 10. Februar 2015.

    K psihologiji katastrofe<br />Arktika se segreva hitreje kot kateri koli drugi del Zemlje, zato je na mestu, da podjetniki začnejo …

  • 07:27 9. Februar 2015.

    CERAR ustavi Pahorja, da ne gre iz protesta v Zagreb na Kolindo, zaradi tele neverjetne sramote :<br />http://www.kurir.rs/planeta/ostaju-i-bez-imovine-mup-hrvatske-izbrisao-iz-evidencije-254222-ljudi-mahom-srba-clanak-1677806

  • 07:26 9. Februar 2015.

    CERAR ustavi Pahorja da ne gre iz protesta v Zagren na Kolindo zaradi tele neverjetne sramote :<br />http://www.kurir.rs/planeta/ostaju-i-bez-imovine-mup-hrvatske-izbrisao-iz-evidencije-254222-ljudi-mahom-srba-clanak-1677806

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.