Krivca za zamudo ni

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Sociala. Ministrstvo za delo je za računalniško aplikacijo, ki še ne deluje, plačalo 1,3 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Aplikacija. Informacijski sistem, ki bi ga centri za socialno delo (CSD) morali od začetka leta uporabljati za dodeljevanje socialnih transferjev, a še vedno ne deluje, je državo stal skoraj 1,3 milijona evrov.

Računalniško aplikacijo sta izdelala podjetje Comland ter konzorcij ISA.IT in Rais, kjer pa se za zamudo ne čutijo odgovorni. Direktorica podjetja Rais Helena Založnik Legiša poudarja, da so vse svoje naloge opravili v rokih. Tako po njenem zatrjevanju kot po zatrjevanju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je za zamudo kriv interventni zakon, ki je bil sprejet tik pred novim letom, poleg tega pa, kot pravi Založnik Legiševa, čakajo na podatke o odpovedih varstvenemu dodatku in državni pokojnini. "Pokojninski zavod nam mora te podatke sporočiti, ker mi ne smemo vsega uvoziti v sistem, da se ne bo pomotoma odločalo o nekom, ki se je pravici odrekel," pojasnjuje.

Kar v stari sistem ...

Kot je mogoče razbrati iz odgovorov ministrstva, za zamudo ne bo odgovarjal nihče. Medtem pa socialne delavke na CSD, kjer z vzroki za zamik menda sploh niso bili seznanjeni, vloge vnašajo kar v stari sistem. "V ponedeljek ob 15. uri smo dobili navodilo, da moramo vloge, ki so jih upravičenci oddali decembra in jim je socialna pomoč po stari odločbi potekla, vnesti v stari sistem," pojasnjuje Jadranka Tkalec, vodja socialnih pomoči na CSD Maribor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.