Krive naj bi bile težave z urgenco

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Po treh letih je s položaja odstopil predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Veselko.
Oglej si celoten članek

"Razlog za moj odstop so premajhne kompetence, premajhne pristojnosti, da bi oddelke uspešno vodil tako, kot sem si predstavljal," pojasnjuje predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo na ljubljanskem Univerzitetnem Kliničnem centrcu (UKC) Matjaž Veselko.

Opozarja predvsem na težave, ki so zaradi dodatne birokratizacije in varčevanja nastopile po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ. Veselko za največ eno leto sicer ostaja vršilec dolžnosti. "Delo poteka kot mora, vse strukture so ostale iste, ljudje so normalno oskrbljeni, ni treba skrbeti, da bi se zato delo kakorkoli spremenilo," še zagotavlja Veselko.

Generalni direktor UKC Simon Vrhunec pa pravi, da je bil Veselko dober predstojnik. "Žal mi je, da se je odločil za ta korak. Vedno ima možnost, da si premisli," dodaja. V UKC so zaradi krize prisiljeni v varčevanje. Vrhunec zagotavlja, da na račun zdravstvenega osebja ne bodo varčevali, so pa "močno omejili zaposlovanje nezdravstvenega osebja." Prav tako so omejili nadurno delo. Možne rezerve vidijo predvsem v materialnih stroških, priznavajo pa, da bi ob boljši finančni situaciji imeli krajše čakalne dobe.

Gantar se z očitki ne strinja

Minister Tomaž Gantar je o odstopu Veselka povedal, da mu je žal za vsakega, ki odstopi. Dejal je, da je zdravniško delo odgovorno in zahtevno, vodstveno delo pa prinaša dodatne obremenitve. "In ni vsak za to primeren, niti ni vsak sposoben prenašati takšnih obremenitev," meni.

Minister za zdravje Gantar je v izjavi za javnost povedal, da se je danes sestal s strokovnim direktorjem kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Alojzem Pleskovičem, ki ga je seznanil, da je Veselko odstopil iz osebnih razlogov. Zato Gantarja preseneča, da bo Veselko kljub temu klinični oddelek kot vršilec dolžnosti vodil še najdlje eno leto. Pleskoviča je Gantar ob tem prosil, da pripravi podatke o obremenitvi zdravnikov v okviru dela, ki ga vodi Veselko.

Gantar je dejal, da se ne strinja z očitki Veselka, da bi zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ prišlo do zapletenega postopka sprejemanja mladih oziroma sobnih zdravnikov. "Mi smo od sprejema zakona podpisali soglasje za sprejem 58 zdravnikov, trenutno imam na mizi samo enega sobnega zdravnika, ki je nerešen od začetka tega meseca, vse ostale imamo rešene," je pojasnil.

Po besedah ministra je denarja za vse, kar zdravstvo danes dela, premalo. "Na drugi strani pa vedno poudarjam, da se ga še vedno porablja tudi neracionalno in da je to prisotno tudi v kliničnem centru," je dejal. Kot je povedal, upravičeno smatrajo, da so tudi v zdravstvu še rezerve.

Dejal je, da želijo večjo odgovornost pristojnih, pri čemer bo v pomoč zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki še ni sprejet. Pri tem je dejal, da bi bilo v zakonu smiselno podati natančnejše opredelitve, tudi v obliki dopolnil.

Povedal je še, da je zdravstvo eno od področij, v katerem se je v zadnjih letih veliko zaposlovalo. Pri tem je po njegovih besedah treba vedeti, da gre to ob preseženi meji lahko v škodo zdravstvenih storitev. "Zato je relevanten podatek, kakšna je obremenitev teh ljudi na delovnih mestih. Ko bomo ta podatek dobili, se bomo lažje odločali o dejanskih potrebah," je še dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.