Kriza gradbenikov udarila študente

Foto: Žurnal24 Eden od treh neizplačanih študentov iz Štajerske, ki želi ostati anonimen, upa,
Dolg. Štiri tisoč evrov čakajo že pol leta.
Oglej si celoten članek

Od lanskega poletja trije študenti čakajo na izplačilo mariborskega podjetja Cevol gradnje. Kljub nenehnim obljubam podjetnika denarja niso dobili, prav tako ga iz rizičnega sklada ni izplačal študentski servis.

Še vedno obljublja
Podjetnik Ivan Lovec je potrdil, da študentom niso plačali. “Študenti so seznanjeni s tem, da podjetje trenutno nima sredstev, da bi jim plačalo,” je povedal. Zatrdil je, da so prav trije študenti njihova prioriteta in da jih bodo poplačali takoj, ko bodo dobili prva nakazila, nove posle pa pričakujejo spomladi.

Po podatkih Agencije M servis sta imela pri njih napotnico dva študenta. Dolžniku so najprej poslali predlog o zunajsodni poravnavi, dva meseca po zapadlosti obveznosti pa so prišli z izvršilnim postopkom. Konec januarja so prejeli sklep sodišča, zdaj pa čakajo na potrdilo o pravnomočnosti; na podlagi tega pa bo izveden rubež na transakcijskem računu. Ker pa je imel Lovec v zadnjih mesecih le nekaj več kot tisoč evrov prilivov, se mu verjetno obeta takojšen rubež premičnin. Na Agenciji M servis sicer menijo, da bodo pri rubežu na transakcijskem računu uspešni, vendar obstaja možnost pritožbe dolžnika in s tem zavlačevanja pravnomočnosti sklepa.

Rizični sklad premajhen
Kadar dolžnik ni zmožen poplačati obveznosti, se uporabi rizični sklad. “Ta za leto 2009 pri Agenciji M servis znaša okrog 41 tisoč evrov,” je povedal Matjaž Minatti, predsednik uprave Agencije M servis. Sredstva upravičencem razdelijo po prednostnem vrstnem redu. “Velikost sklada ne zadošča za poplačilo vsem; po oceni brez kritja ostane približno 60 odstotkov evidentiranih vrednosti zaslužkov,” je pojasnil Minatti. Dodal je, da če delodajalec napotnico vrne (torej priznava, da je študent delo zanj opravil), plača pa ne, inšpektorat za delo ni pristojen za izterjavo denarja, ampak gre za terjatev študentskega 
servisa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.