Kriza zmanjšala izpuste

Foto: Žurnal24 V obdobju 2007–2009 se je število motornih vozil povečalo za 4,4 odstotka, števi
Ogledalo vladi. Okoljske organizacije ugotavljajo, da vlada ne izvaja sprejetih programov na področju okolja.
Oglej si celoten članek

Ogledalo. “Lansko zmanjšanje toplogrednih izpustov je mogoče pripisati gospodarski krizi, ne pa podnebnim ukrepom,” je ob predstavitvi projekta Ogledalo vladi 2010 dejala predsednica okoljskega društva Focus Lidija Živčič. Izpusti toplogrednih plinov so leta 2008, ob začetku kjotskega ciljnega obdobja, ciljno vrednost presegali za 5,7 odstotka. “Neuradni podatki za lani kažejo, da so se izpusti glede na leto 2008 zmanjšali za sedem odstotkov, a ciljne izpuste še vedno presegajo za pet odstotkov,” je povedala.

V letih 2007 in 2008 se je delež kopnih poti, ki jih Slovenci opravimo z avtom, dvignil s 85,8 na 86,2 odstotka.
Matej Ogrin, CIPRE Slovenija

Politične zaveze
Projekt Ogledalo vladi 2010, ki ga okoljska organizacija Umanotera pripravlja s partnerji mreže Plan B za Slovenijo, je namenjen spremljanju in ocenjevanju izvajanja političnih zavez in zakonodaje. “Ogledalo vladi 2010 dokazuje, da je neizvajanje sprejetih programov na področju varstva okolja ena izmed največjih težav slovenske okoljevarstvene politike,” ocenjuje vodja projekta Gaja Brecelj. Slabo stanje med drugim opažajo na področju prometa, energetike, sistemov za ravnanje z okoljem, odpadkov in kakovosti zraka.

Onesnažena mesta
Izpusti
. Glavni vir dušikovih oksidov (okoli 60 odstotkov) v ozračje spusti promet. Pri izpustih gre večinoma za dušikov monoksid, ki preide v dušikov dioksid. V Ljubljani in Mariboru je ta vrednost presežena za sto odstotkov, v Novi Gorici in Celju za okoli 60 odstotkov, v Trbovljah za 20 odstotkov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.