Krizni sestanek vlade. Zapiranje po upravnih enotah?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaradi vse slabše epidemiološke slike v državi poteka krizni sestanek vlade.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, včeraj je bilo ob 3308 opravljenih testov potrjenih 397 okužb z novim koronavirusom Sars-CoV-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih kar 12-odstoten.  

Bolniško oskrbo je potrebovalo 180 okuženih, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štirje so umrli. Štiridnevna kumulativna incidenca znaša 178,91, kar pomeni približno 179 okuženih na sto tisoč prebivalcev.

Zaradi vse slabše epidemiološke slike v državi to popoldne poteka krizni sestanek vlade. Informacije, kam se nagibajo, še niso uradne, spletna stran 24ur.com pa poroča, da naj bi se glede ukrepov, ki sledijo v tretjem svežnju, vlada nagibala v smeri zapiranja glede na upravno enoto. 

To bi pomenilo, da ne bi zapirali posameznih dejavnosti po vsej državi, pač pa le na območju tistih upravnih enot, kjer je število okužb visoko. Na ta način bi se izognili ponovnemu zaprtju države, kot smo ga doživeli ob prvem valu okužb, in posledični gospodarski škodi.

Odločitev bo sprejeta jutri na seji vlade. 

Pozivi: Ob zapiranju nam povrnite škodo 

Kot smo že poročali, dans so se na vlado z odprtim pismom obrnili gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. 

Vlado so pozvali k ponovnemu razmisleku omejevanja posameznih dejavnosti. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, pa pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Zadnja faza oranžnega paketa sicer v načrtu, ki ga je pred dnevi predstavil premier Janez Janša, pomeni zaporo oziroma karanteno posameznih občin ali regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko na prostor, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter zaprtje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti.

Slovenija Izpolnjeni pogoji za zaprtje gostiln, naslednji korak je šolanje od doma

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:29 14. Oktober 2020.

    Tudi sam imam sp, pa od države ne bom terjal škode. Vesel pa bom pomoči.

  • 22:23 13. Oktober 2020.

    gostince, ki so do zadnjega upostevali vse ukrepe lahko prestejemo na prste obeh rok.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.