Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini

Foto: Saša Despot Novice: Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini Foto: Anže Petkovšek Jože Colarič
Skupina Krka v prvem četrtletju prihodke od prodaje povečala za 9 odstotkov % na 432,5 mio evrov, čisti dobiček za 5 odstotkov na 90,7 mio evrov.
Oglej si celoten članek

"V skupini Krka smo v prvem četrtletju letošnjega leta kljub zaostrenim razmeram poslovali uspešno in zabeležili devetodstotno rast prodaje. Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini ključnih trgov ter v vseh skupinah izdelkov in storitev," je v objavi na spletni straneh Ljubljanske borze, potem ko so poslovanje v sredo obravnavali nadzorniki, zapisal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

V Rusiji so s prodajo v vrednosti 83,6 milijona evrov dosegli 5-odstotno rast glede na enako lansko obdobje, količinska rast pa je bila 10-odstotna. "Po zadnjih razpoložljivih podatkih se v Ruski federaciji uvrščamo na tretje mesto med tujimi generičnimi ponudniki zdravil," sporočajo iz novomeškega farmacevtskega velikana.

Foto: Anže Petkovšek Jože Colarič Še bolj uspešno so poslovali v Ukrajini, kjer so v prvem četrtletju prodali za 26,5 milijona evrov izdelkov in dosegli 21-odstotno rast glede na enako lansko obdobje. "Z 2,5-odstotnim tržnim deležem smo drugi med tujimi ponudniki generičnih zdravil," so se pohvalili v Krki.

Razmere so zelo negotove

Pozorno spremljajo razmere v Ukrajini, kjer zagotavljajo vse potrebno za ohranjanje varnosti svojih zaposlenih in za nemoteno oskrbo trga z zdravili, poudarja Colarič. "Ukrajini smo donirali humanitarno pomoč v obliki zdravil. Med prvimi ponudniki zdravil na trgu smo ponovno vzpostavili logistične poti v celotni distribucijski verigi," je navedel.

Po njegovih navedbah tudi v Rusiji skrbijo za nemoteno oskrbo z zdravili. Registracije izdelkov, proizvodnja, prodaja, distribucija in plačila potekajo nemoteno, transport pa traja nekoliko dlje.

Prvi mož Krke pravi, da je trenutno težko oceniti, kako bodo razmere vplivale na prihodnje poslovanje: "Razmere v regiji od nas zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja. V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega četrtletja vzpodbudni."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:15 19. Maj 2022.

    Dobra tolažba za nas, delničarje. Dividende pa itak sledijo poslovnim rezultatom te firme. Bravo Krki in njenemu vodstvu.

  • 15:52 19. Maj 2022.

    Bo Uršulina prepovedala prodajo, da porine noter svojega partnerja. Eu je večja mafija ko Šiptari.

  • 10:43 19. Maj 2022.

    Zato pa se delajo vojne, da se nabirajo dobički...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.