Krka zabeležila rekordno prodajo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Farmacevtska skupina Krka je lansko poslovno leto uspešno zaključila na več področjih.
Oglej si celoten članek

Na današnji novinarski konferenci je uprava družbe Krka predstavila predhodno nerevidirano oceno lanskega poslovanja skupine Krka. Skupina Krka je ustvarila prodajo v vrednosti 1,7 milijarde evrov, kar je deset odstotkov več kot v letu 2021. Prodaja se je povečala na večini Krkinih ključnih trgov ter pri vseh skupinah izdelkov in storitev. 

Čisti dobiček je znašal 361,1 milijona evrov, kar znaša 17 odstkotkov kot leto prej. 

Prodaja se je povečala v vseh šestih prodajnih regijah in ključnih trgih

V vzhodni Evropi, po prodaji največji regiji, je skupina Krka lani povečala prodajo za 14 odstotkov na 623,4 milijona evrov. V Ruski federaciji je bilo prodanih za 387 milijonov evrov izdelkov, kar je 16 % več kot v letu 2021. V srednji Evropi se je prodaja povečala za štiri odstotke na 364,2 milijona evrov, v zahodni Evropi za sedem odstotkov na 327,3 milijona evrov, v jugovzhodni Evropi prav tako za sedem odstotkov na 224,5 milijona evrov, na čezmorskih trgih pa za 23 odstotkov na 66,1 milijona evrov.

Na domačem trgu je skupina Krka lani prodala za 103 milijone evrov svojih izdelkov in storitev, kar je 11 odstotkov več kot leta 2021. Glavnino oziroma 60,5 milijona evrov teh prihodkov so ustvarili s prodajo izdelkov, zdraviliško-turistične storitve so prispevale 42,6 milijona evrov.

Zdravil na recept je skupina lani po vsem svetu prodala za 1,4 milijarde evrov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Prodajo je povečala v vseh regijah, med posamičnimi trgi pa najbolj na Češkem, v Nemčiji in Rusiji. Ključne skupine zdravil na recept so bila tudi v letu 2022 zdravila za bolezni srca in žilja, zdravila za bolezni osrednjega živčevja in zdravila za bolezni prebavil.

Konec leta 2022 je skupina zaposlovala 11.598 delavcev, od tega v tujini 5243.

Predsednik uprave in generalni direktor družbe Jože Colarič je ob objavi poslovnih rezultatov označil leto 2022 kot uspešno. ''Z dobrim poslovnim modelom in nenehnim prilagajanjem na različnih področjih poslovanja smo bili kos izzivom, ki jih je prineslo lansko leto,'' je dejal Colarič.

Farmacevtska družba je uspehe beležila tudi na področju inovacij in naložb. ''Registrirali smo 11 novih izdelkov, in sicer 9 zdravil na recept in 2 izdelka brez recepta, ter zaključili 490 registracijskih postopkov. Naložbe v skupini Krka so znašale 106 milijonov evrov, za letos pa pričakujemo, da bodo večje. Uprava in nadzorni svet sta sprejela trajnostno politiko skupine Krka in strateške cilje za najpomembnejša trajnostna področja, s čimer smo jasno začrtali smer Krkinega trajnostnega razvoja. Verjamemo, da bodo dobro poslovanje prepoznali tudi delničarji in da bo to pozitivno vplivalo na Krkino delnico,'' je še izpostavil generalni direktor Krke.

V letu 2023 med drugim v družbi načrtujejo gradnjo večnamenskega objekta v Novem mestu, v katerem bodo prostori za širitev mikrobiološkega laboratorija in dodatni prostori za več organizacijskih enot. Naložba je ocenjena na 19,3 milijona evrov. V Krškem bodo zgrajene nove zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo učinkovin. Na podlagi projektne dokumentacije in presoje vplivov na okolje je Krka pridobila gradbeno dovoljenje za Sintezo 2 in Kemijsko-analitski center, obenem pa tudi okoljevarstveno dovoljenje. Vrednost naložbe je ocenjena na 163 milijonov evrov. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:22 26. Januar 2023.

    Še nam bodo rasle dividende na delnice. Krka 💪💪👌👏👏

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.