Krkovič na sodišče zaradi suma vpletenosti v dva umora

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Brigadir Tone Krkovič je vabljen na sodišče zaradi suma vpletenosti v dva umora. Preiskavo je zatevala vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju v času osamosvojitvene vojne, sestrelitev pa naj bi ukazal Krkovič.
Oglej si celoten članek

Tone Krkovič bo moral pred preiskovalno sodnico 29. marca; pojasniti bo moral okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Takrat sta v sestreljenem helikopterju umrla Makedonec Bojanče Sibinovski in Slovenec Toni Mrlak, vdova slednjega Emilija Mrlak pa Krkoviču očita, da je ukazal sestrelitev helikopterja JLA, čeprav ta ni bil oborožen. Pilot Mrlak pa naj bi že nekaj časa tajno sodeloval s teritorialno obrambo in pripravljal prevoz dveh helikopterjev JLA na slovensko stran.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je sicer kazensko ovadbo Emilije Mrlak marca lani že zavrglo, potem ko je ugotovilo, da je kazenski pregon zastaral. Tožilstvo je namreč presodilo, da dogodka ni mogoče presojati z vidika klasičnega kaznivega dejanja umora, pač pa bi lahko šlo kvečjemu za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, a je kazenski pregon za to kaznivo dejanje zastaral.

Vdova prevzela kazenski pregon

Po poročanju Dela se Emilija Mrlak s takšno razlago tožilstva ne strinja. Mrlak je bil sicer formalno še pripadnik JLA, a se je dogovarjal za prestop na slovensko stran, zato ni bil sovražnik, v svoji zahtevi navaja Mrlakova, ki je prepričana, da gre za dejanje, storjeno na grozovit in zahrbten način. Zato je kot oškodovanka prevzela kazenski pregon in vložila zahtevo za preiskavo.

Na okrožnem sodišču so za Dnevnik potrdili, da so prejeli zahtevo za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj umora po 46. členu kazenskega zakonika Socialistične republike Slovenije v povezavi s kazenskim zakonikom SFRJ. Sodišče bo zaslišalo osumljenca ter nato odločilo, ali bo uvedlo preiskavo.

Pregon je sicer možen po zakonu, ki je veljal v času kaznivega dejanja, če pa se je zakon pozneje spremenil, pa po tistem, ki je za osumljenca milejši.

Krkovič je dogajanje za več medijev označil kot norost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 85

  • 08:35 17. Marec 2016.

    Crkni podgana čefurska... parazit balkanski.

  • 08:34 17. Marec 2016.

    Izdajalci so ti in tebi podobni!

  • 08:33 17. Marec 2016.

    Budalo.... si ti jasnovidec?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.