Krška nuklearka izklopljena, to je razlog

Foto: IFP slovenija19.06.08...jedrska elektrarna krsko...nuklearka...nuklearna...foto: ifp Foto: Žurnal24 Dolenjska 18.04.10, krsko, nuklearka, jedrska elektrarna, foto: nada cernic cvet
V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), ki so jo po 32. gorivnem ciklu in 513 dneh neprekinjenega delovanja ponoči zaustavili in izklopili iz omrežja, se danes začenja 32-dnevni remont. To bo hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bo odštela od 90 do 100 milijonov evrov. Končati ga nameravajo 2. novembra.
Oglej si celoten članek

Redni remont bo z več kot 4000 posegi obsegal tri osnovne sklope oz. menjavo skoraj polovice jedrskega goriva, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbeno-posodobitvena dela.

Ob zamenjavi 56 gorivnih elementov s svežimi bodo osrednja remontna dela obsegala še preventivno vzdrževanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktur in preverjanje tlačnih pregrad skladno s pripadajočimi programi, ki zajemajo vso varnostno opremo in njene podsklope.

Izpad električne energije ob remontu bodo z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa bodo v okviru skupine Gen zagnali še plinske bloke Termoelektrarne Brestanica.

Osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko bo imela v prihodnjem mesecu Termoelektrarna Šoštanj, ki bo delovala s polno močjo, v pripravljenosti so še plinski bloki v Šoštanju in Trbovljah. Plinske elektrarne bodo sicer ob trenutno visokih cenah plina delovale na kurilno olje.

V Neku, ki zagotavlja približno petino v državi potrebne električne energije, težav pri njenem zagotavljanju med remontom ne pričakujejo. Na temelju remontnih del pa nameravajo tudi dvigniti zmogljivost elektrarne za približno 10 megavatov.

Sicer pa s tem remontom končujejo obdobje prvih 40 let delovanja in prehajajo v podaljšano obratovanje za dodatnih 20 let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:03 1. Oktober 2022.

    Ponoči je prišlo do prekinitve dobave el. energij. Sicer ne vem, ali ima to sploh kakšno zvezo z odklopom JEK.

  • 09:09 1. Oktober 2022.

    In sedaj bi bil že zadnji čas, da se začne z gradnjo drugega bloka. Nuklearka se ne zgradi v enem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.