Kupljene vozniške so še kar veljavne

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Več kot sedem mesecev po izbruhu afere je več kot 150 kupljenih vozniških dovoljenj še vedno veljavnih in kot kaže bodo še kar nekaj časa.
Oglej si celoten članek

Na ljubljanski upravni enoti pravijo, da v zvezi s to afero niso doslej dobili še nobenega seznama oseb ali storilcev kaznivih dejanj, zoper katere bi morali uvesti postopek, kar pomeni, da niso razveljavili še nobenega vozniškega dovoljenja. 

Policija je ministrstvo za ministrstvo za infrastrukturo in prostor sicer že pred več meseci obvestila, da za 4.712 izdanih potrdili obstaja sum, da so bila pridobljena na nedovoljen način. "Kakšni so bili njihovi nadaljnji ukrepi, nam ni znano," pravijo na policiji. 

Izgovarjajo se, da sum še ni utemeljen

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pravijo, da predkazenski postopki po njihovih informacijah še trajajo. "Brez utemeljenega suma je v upravnem postopku nemogoče dokazati, da je listina ponarejena oziroma, da je bilo vozniško dovoljenje izdano na podlagi ponarejene listine. Postopke bo na podlagi navedenega najprej morala zaključiti policija - šele na podlagi utemeljenih sumov, da so bila vozniška dovoljenja izdana na podlagi ponarejenih potrdil o vozniškem izpitu pa bosta lahko upravna enota, ki je vozniško dovoljenje izdala ali drugostopenjski organ vodila upravni postopek za izrek ničnosti odločbe (v tem primeru vozniškega dovoljenja),“ pravijo na ministrstvu. Na vprašanje, kdaj bo sum utemeljen in kdaj torej lahko pričakujemo razveljavitve kupljenih vozniških dovoljenj so nas preusmerili na ministrstvo za pravosodje, kjer na to vprašanje niso odgovorili. Strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat pa se čudi, da so na ministrstvu kot razlog za obnovo postopka navedli utemeljen sum, saj zakon take določbe ne pozna. 

"Korektno a problematično"

Ena od zakonskih možnosti za obnovo upravnega postopka so nova dejstva. "Če je jasno ugotovljeno, da je bila odločba izdana na podlagi ponarejene listine, bi bilo možno postopek obnoviti in vozniška dovoljenja razveljaviti na tej podlagi," meni Pirnat, a opozarja, da če tega še niso storili, te možnosti ni več mogoče izkoristiti. Organ mora namreč postopek obnoviti najkasneje en mesec potem, ko je izvedel za novo dejstvo

Druga možnost pa je obnova postopka v primeru, ko je bila odločba izdana na podlagi kaznivega dejanja, v tem primeru pa je treba počakati na pravnomočno sodbo. "Gre za kazniva dejanja, zato državnih organov s stališča načel upravnega postopka ni mogoče kritizirati, ker so se odločili, da počakajo na pravnomočne sodbe. Je pa po drugi strani zelo problematično, da se po naših cestah vozijo vozniki, ki so dovoljenje kupili. Morda bi bile za take primere potrebne kakšne posebne določbe v zakonu o voznikih,“ meni Pirnat. 

Še se bodo vozili ...

Preden bodo izrečene pravnomočne sodbe, namreč lahko še traja. Ljubljanska tožilstva so tako na primer obtožnico proti 15 osebam zaradi ponarejanja listin vložila šele v eni zadevi, v treh zadevah je bila vložena zahteva za preiskavo, druge pa pristojna tožilka še preučuje oziroma dopolnjuje. Do včeraj je policija podala kazenske ovadbe zoper 30 oseb zaradi storitve 951 kaznivih dejanj, obravnavajo pa še neverjetnih 1.110 primerov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.