Kustec: "Ravnatelji bodo imeli za priprave več kot dovolj časa"

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA
Z ministrico za izobraževanje Simono Kustec bi morali imeti danes intervju na temo začetka šolskega leta in zaščitnih ukrepih glede koronavirusa. Ministrica nas je včeraj obvestila, da moramo zaradi okužbe s koronavirusom intervju prestaviti. Zastaviti smo ji uspeli nekaj vprašanj.
Oglej si celoten članek

"Ravnatelji imajo za priprave več kot dovolj časa," na vprašanje, ali bo ravnateljem zmanjkalo časa, saj bodo z ukrepi, ki jih bodo morali izvajati za zaščito pred koronavirusom, seznanjeni šele jutri, odgovarja ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec.  

Do začetka pouka manj kot dva tedna

Ravnatelji in sindikat šolnikov opozarjajo, da je do začetka pouka manj kot dva tedna. "Glede na lansko leto ne bo večjih sistemskih sprememb. Šole in fakultete pouk v izrednih koronskih razmerah izvajajo že leto in pol, na podlagi njihovih izkušenj bomo uvajali ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi," odgovarja ministrica, ki je zaradi okužbe s koronavirusom na sestanku z ravnatelji ne bo.

Ministrica poudarja, da je izvajala vse varnostne ukrepe, tako pri službenih dejavnostih kot zasebno. Kje se je okužila, ne ve, v zadnjih dneh je na sprejemu olimpijcev na Brdu ter na TV Slovenija, kjer je bila gostja v oddaji Odmevi.

"Naj bo moja okužba opomin, za covidom zbolijo tudi cepljeni"

"Covid je brez usmiljenja," pravi Kustečeva, ki bolezen preboleva kot hujši prehlad. Poudarja, da se koronavirusa lahko naleze vsak, tudi tisti, ki upošteva ukrepe in je polno cepljen. Kustečeva je cepljena s cepivom AstraZeneca, prvi odmerek je prejela v drugi polovici marca, drugega v drugi polovici maja. "Moja okužba ne  pomeni nič, delo teče naprej," zagotavlja. "Ne glede na mojo odsotnostnsmo na začetek šolskega leta pripravljeni." 

"Edina novost je pogoj PCT"

Foto: Nebojša Tejić/STA Simona Kustec Ravnatelji bodo jutri na Brdu najprej dobili informacije glede pedagoškega dela v prihodnjem šolskem letu, predstavniki NIJZ in ministrstva za zdravje pa bodo pojasnili navodila, povezana z epidemijo koronavirusa. "Kar je v resnici novost, je pogoj PCT, ki ga moramo nujno upoštevati vsi, če želimo varno vstopati v šolski prostor," pravi ministrica in napoveduje, da bo do sredinega sestanka pripravljen vladni odlok, ki bo ukrepom dal pravno podlago.

Pravne podlage za testiranje vzgojiteljev in učiteljev, čeprav so vrtci odprti, na šolah pa že potekajo popravni izpiti, namreč trenutno ni. 

Učitelji se bodo testirali na 48 ur

Tudi prihodnje šolsko leto bodo morali vzgojitelji, učitelji in profesorji izpolnjevati pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran). Tisti, ki niso prebolevniki in niso cepljeni, se bodo morali testirati vsaka dva dni. "Ne da bi striktno upoštevali ukrepe, ki jih narekuje NIJZ in ne da bi striktno upoštevali pogoj PCT, ne bomo uspeli zagotovili varnega okolja. Pogoj PCT je in ni novost, že konec lanskega leta, so se učitelji, ki niso bili prebolevniki ali cepljeni, testirali. Zdaj bo to potekalo bolj frekventno," pravi Kustečeva.

Uvajanje zdravstvenih ukrepov je stvar zdravstvene stroke

Ministrstvo za zdravje bo tisto, ki bo odločilo, kdaj bo pogoj PCT začel veljati tudi za dijake. "Gre za strokovno epidemiološko vprašanje, povezano sštevilom okužb. Bolj, kot se bodo razmere zaostrovale, večja je verjetnost, da bo uveden pogoj PCT. Kako natančno bodo definirani pogoji za uvedbo PCT pa bodo dorekli na ministrstvu za zdravje," pravi ministrica.

Po doslej znanih informacijah naj bi v prihodnjem letu imeli učenci zadnje triade imeli možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma. S samotestiranjem naj bi šolsko leto začeli tudi srednješolci, ob naraščanju okužb naj bi v srednjih šolah uveljavili pogoj PCT. Študentje bodo pogoj PCT  izpolnjevali z začetkom študijskega leta.

Testi za učitelje bodo plačani iz proračuna

Kot je znano, bo posamezni test stal 12 evrov, glede na delovnopravno zakonodajo pa je stroške testov dolžan kriti delodajalec, trdijo na ministrstvu za zdravje. Testiranje učiteljev bo tako financirano iz proračuna. "Iz desnega žepa v levi pravim jaz temu,« komentira ministrica.

Kdo bo plačal teste za dijake, še ni znano

Kdo bo plačeval teste dijakom, še ni znano. Nekateri se zavzemajo za to, da bi bilo testiranje za mlajše od 18 let brezplačno. "Glede dijakov bomo našli rešitev. Ukrepi, ki jih uvajamo, morajo biti življenjski in znotraj pravnih okvirjev. Prepričana sem, da bomo našli rešitev," zagotavlja ministrica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 66

  • 17:29 17. Avgust 2021.

    Nekako se ne morem znebiti občutka, da ta ministrica ves čas "glumi". Mogoče tudi o svojem cepljenju?

  • 15:21 17. Avgust 2021.

    Še ena o strokovnjakih: objavljen je telefonski pogovor med Hrvatico, ki se je šla testirat s PCR dva dni zapored. …

  • 14:23 17. Avgust 2021.

    "Moja okužba ne pomeni nič, delo teče naprej," zagotavlja. "Ne glede na mojo odsotnostnsmo na začetek šolskega leta pripravljeni." Ha …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.