"Kuštrin užalil učitelje"

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so izjave predsednika Fidesa Konrada Kuštrina označili za žaljive.
Oglej si celoten članek

V sindikatu pravijo, da so njegove izjave za učiteljice in učitelje žaljive. Kuštrin je namreč na sestanku zdravnikov v UKC izpostavil diskriminatorno obravnavanje zdravnikov in trditev dokazoval z umikom predloga Ministrstva za šolstvo in šport o povečanju letne kvote ur učiteljem s 700 na 760 ur letno. K temu je dodal: „Toliko jih nekateri zdravniki naredimo v dveh mesecih in zaradi tega ga bodo še križali. Tako je stanje v državi.“

V sindikatu pravijo, da morajo učiteljice in učitelji v okviru polnega 40-urnega delovnega tednika  opraviti tedensko učno obveznost, ki je od 19 do 22 „pedagoških“ ur. Učiteljem je možno učno obveznost povečati do 5 ur na teden, torej do 27 učnih ur.

„Učna obveznost je najpomembnejši del nalog, ki jih ima učitelj v izobraževalnem procesu, še zdaleč pa ni to edina naloga. Druge naloge so: sprotna vsebinska in metodična priprava na pouk, priprave didaktičnih pripomočkov, sodelovanje s starši, sodelovanje v strokovnih organih šole, opravljanje nalog razrednika, organizirano strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje, zbiranje in obdelava podatkov v zvezi z opravljanjem pedagoškega dela, mentorstvo učencem, mentorstvo pripravnikom, urejanje kabinetov, zbirk, šolskih delavnic, telovadnic, igrišč, organiziranje kulturnih, športnih in drugih splošno koristnih in humanitarnih akcij, pri katerih sodelujejo učenci, priprave na vodstvo ekskurzij, izletov, tekmovanj, šole v naravi, letovanj, taborjenj, ki jih organizira šola, in opravljanje drugih nalog, določenih z letnim delovnim načrtom. Popravljanje šolskih in drugih nalog, ki ga učitelj opravi praviloma doma ni ovrednoteno,“ sporočajo iz sindikata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.