Lačnim manj toplih obrokov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Javna kuhinja. Že zdaj zmanjkuje hrane, sredstev pa bo še manj.
Oglej si celoten članek

“Nesmiselno se nam zdi, da v teh kriznih časih občina še zmanjšuje število obrokov v socialni kuhinji. Že zdaj je tu in tam zmanjkalo do 40 obrokov na dan,” opozarja Ljubomir Gagič s Centra za socialno delo Maribor.

“Ne zmanjšujte sredstev!”

Predlog občinskega proračuna, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali v ponedeljek, sredstva za socialno kuhinjo zmanjšuje za okoli 16 odstotkov. “Glede na zmanjšanje sredstev bi lahko imeli težave konec leta, a vrat v nobenem primeru ne bomo zaprli,” zagotavlja Matjan Cojhter, direktor Doma pod gorco, ki je izvajalec socialne kuhinje. Vse politične stranke poziva, naj razumejo stisko občanov in sredstev ne zmanjšujejo. Na dan skuhajo in razdelijo od 600 do 650 obrokov, še pred dvema letoma pa so na dan razdelili 200 obrokov manj. “Veliko je družin, ki pridejo pogosto po edini topel dnevni obrok. Velikokrat pa pride le en član družine in odnese kosilo domov; predvidevam, da zaradi sramu,” dodaja.

Za obrok dva evra

Mariborska občina za en obrok nameni dva evra skupaj z davkom na dodano vrednost. Letos sredstva za javno kuhinjo znašajo 300 tisoč evrov. “Največkrat kuhamo jedi na žlico, ker imajo ljudje to najraje, hkrati pa najlažje damo repete, po čemer je tudi veliko želja. Dva evra za obrok je ravno dovolj za pokritje stroškov in nič več,” pripoveduje direktor.

Simbolična najemnina

Izvajanje programa socialne kuhinje od včeraj poteka na novi lokaciji – na Dvořakovi ulici 14, v prostorih bivše Pande, ki so v lasti mariborske občine. Zanj Dom pod gorco, ki je javni zavod v občinski lasti, plačuje mesečno najemnino v višini 607 evrov za skoraj 114 kvadratnih metrov. Na občini na naša vprašanja, zakaj ne oddajajo prostorov za simbolično najemnino en evro, pojasnjujejo, da skladno z zakonodajo “brezplačna oziroma simbolična oddaja Domu pod gorco kot gospodarski družbi (družbi z omejeno odgovornostjo) ni mogoča”.

Bodo stali na pločniku?

Cojhter pravi, da so se preselili zaradi želja uporabnikov, da so bližje mestu in se lažje pripeljejo z avtobusom. A nova lokacija precej skrbi Gagiča: “V dveh urah bo na kosilo prišlo okoli 600 ljudi. Zgodi se lahko, da bodo stali tudi na pločniku. Veliko je tudi takih, ki imajo odločbe izdane na novo in si zagotovo ne želijo, da bi jih videli, kako na ulici stojijo v vrsti za hrano.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 01:10 3. Februar 2013.

    Ne gre le za brezdomce, kot kulturni ljudje rečejo tistim brez strehe nad glavo. Ki so po tvoje leni in …

  • 00:41 3. Februar 2013.

    Ne kokodakaj kot breja ovca.Časi ki so pred nami, znajo tudi tebe potegniti v to spiralo.

  • 00:01 3. Februar 2013.

    Klošarji, namesto, da se redite na državni ravni, si raje poiščite službo. Brezdelneži izkoriščajo državno in občinsko pomoč. Med klošarji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.