Lahko boste imeli dva potna lista

Foto: Žurnal24
Notranje ministrstvo je pripravilo predlog sprememb zakona o potnem listu, po katerih bo posameznik lahko dobil dva enaka slovenska potna lista. Ukrep bo olajšal potovanja na Bližnji vzhod.
Oglej si celoten članek

Glavni razlog za spremembo zakona je predvsem potovanje po Bližnjem vzhodu. Številni zunanjepolitični novinarji, študenti, piloti, poslovneži in drugi so imeli nešteto težav, če so denimo potovali v Izrael in tam pri prehodu meje dobili žig v potni list, saj jih potem niso spustili v Iran in mnoge druge arabske države. Podobna zgodba se je zgodila v obratnem primeru. Če v Izrael vstopaš z vizumom katere od arabskih držav v potnem listu, te, preden te spustijo v državo, čaka zaslišanje. Nekateri potniki so tako po obisku katere od takih držav potne liste menjavali, jih uničevali ali celo "izgubljali", vse z namenom, da bi dobili nove, ki so bili brez žigov in vizumov, poroča današnji Dnevnik.

Težave imajo tudi državljani, ki pogosto potujejo v različne države z vizumskim režimom. Če pridobitev vstopnega vizuma traja daljše časovno obdobje, je posameznik, ki ima zgolj običajen potni list, v tem obdobju brez njega, kar posledično pomeni, da ne more potovati, s tem pa mu je okrnjena tudi z ustavo zagotovljena pravica do svobode gibanja, je še zapisano v obrazložitvi predlaganih sprememb zakona.

V primeru sprejetja bo ta omogočil izdajo dveh potnih listov državljanu, ki bo ob vlogi utemeljil upravičenost za izdajo. Pridobitev drugega potnega lista brez upravičenih razlogov je kazniva.

Kopiranje le v skrajnih primerih
Predlog sprememb zakona se dotika tudi kopiranja potnih listov. To je dovoljeno le njihovim imetnikom ter notarjem in finančnim družbam, ki opravljajo finančne storitve, če jo potrebujejo za dokazovanje istovetnosti državljana v konkretnem postopku. Za druge primere ugotavljanja podatkov pa je dopusten vpogled v potno listino imetnika oziroma, kadar je to potrebno, tudi prepis osebnih podatkov z nje. Potnega lista torej ne smejo skopirati v hotelih, igralnicah ...

Zakon tudi natančneje določa nabor upravičencev do diplomatskega in službenega potnega lista. Diplomatskega lahko dobijo poleg predsednikov vlade, države, državnega zbora in sveta, ustavnega in računskega sodišča, poslancev, diplomatov in podobno tudi njihovi ožji družinskim člani. Službeni potni list pa lahko dobijo državni svetniki ter člani državnih delegacij, ki potujejo v tujino, in njihovi ožji družinski člani, to so zakonec ali zunajzakonski partner, njihovi otroci in otroci zakonca oziroma partnerja.

Poudarimo, da je zakon dopolnjen tudi v delu, ko določa, da lahko vlogo za izdajo potnega lista vloži tudi mladoletnik, če je pridobil popolno poslovno sposobnost. Razlog za to je v aktualnem zakonu le sklenitev zakonske zveze, po novem pa bo popolno poslovno sposobnost lahko pridobil tudi mladoletnik, ki je postal roditelj, če bo tako odločilo sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.