Lahko se zgodi politična kriza

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Varčevalni ukrepi ogrožajo socialno državo, meni velika večina vprašanih v Delovi anketi. Javnost pa je nasprotno razdeljena glede podpore stavki.
Oglej si celoten članek

Da je plače v javnem sektorju treba znižati, meni večina vprašanih v Delovi anketi – kar 54,9 odstotka. Nasprotno jih meni 40 odstotkov. Za primerjavo: pred dvema tednoma se je 60 odstotkov vprašanih strinjalo z znižanjem plač v javnem sektorju, 38 odstotkov pa ne.

Prav tako kot pred dvema tednoma so vprašani razdeljeni glede podpore stavki, ki je potekala 18. aprila. Da stavko v javnem sektorju podpirajo, jih je odgovorilo 49,9 odstotka, da je ne podpirajo, pa le malenkost manj kot 48,6 odstotka. Pred dvema tednoma je bilo razmerje med podporniki in nasprotniki 50,2 : 46,6 odstotka.

Anketirance so spraševali tudi o nižanju standardov v šolstvu; gre za predvidene ukrepe, kot denimo dvig števila otrok v razredu in ukinitev plačevanja dodatnega dela. Proti znižanju standardov jih je bilo več kot dve tretjini.

"Eden ključnih očitkov nasprotnikov varčevalnih ukrepov, kakršne je pripravila vlada, je, da so preveč usmerjeni proti doseženim socialnim standardom. Da ogrožajo socialno državo, jih je odgovorilo 72,8 odstotka, da je ne, pa četrtina – 24,5 odstotka. Ženske in mlajši anketiranci, stari od 18 do 35 let, bolj kot drugi menijo, da ukrepi vlade ogrožajo socialno državo," so še zapisali v Delu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:23 23. April 2012.

    Politična kriza se je začela tisti moment, ko je Virant držal skozi žep svoj levi jajc , ko se je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.