Lani ste proizvedli 327 kg odpadkov

Foto: Bralec Žurnala
Foto: Bralec Žurnala
Prebivalec Slovenije pridela skoraj kilogram odpadkov na dan.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je lani nastalo skoraj 4,4 milijona ton odpadkov ali 33 odstotkov manj kot leto prej. Prebivalec Slovenije je lani v povprečju proizvedel 327 kilogramov komunalnih odpadkov ali 0,9 kilograma odpadkov na dan.

 V proizvodnih dejavnostih je nastalo okoli 2,8 milijona ton odpadkov ali 32 odstotkov manj kot leto prej, v storitvenih dejavnostih pa 882 tisoč ton odpadkov ali skoraj 27 odstotkov manj.

Močno je upadla količina nastalih gradbenih odpadkov (za 58 odstotkov) ter odpadkov iz naprav za ravnanje z odpadki (za 54 odstotkov). Količina odpadkov iz anorganskih kemijskih procesov se je zmanjšala za 32 odstotkov, odpadkov iz termičnih procesov pa za 22 odstotkov.

Več ločenih odpadkov

Ločenih je bilo za šest odstotnih točk več odpadkov kot leto prej, in sicer 46 odstotkov vseh zbranih odpadkov. Največ zbranih komunalnih odpadkov so odložili v koroški (68 odstotkov), zasavski in goriški (po 64 odstotkov) statistični regiji, najmanj pa v savinjski (23 odstotkov), podravski (36 odstotkov) in gorenjski (40 odstotkov) statistični regiji.

Količine recikliranih komunalnih odpadkov se iz leta v leto povečujejo, a je Slovenija z 32 odstotki recikliranih odpadkov še vedno precej daleč od zastavljenega cilja, postavljenega pri 50 odstotkih, ki ga je treba doseči do leta 2020, so še navedli statistiki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.