Laško ne gre v dokapitalizacijo

Foto: Foto:Alen Zulić
Foto: Foto:Alen Zulić
Delničarji Pivovarne Laško zavrnili dokapitalizacijo, podprli pa oblikovanje pogodbenega koncerna.
Oglej si celoten članek

Delničarji Pivovarne Laško so na današnji skupščini v Laškem zavrnili predloge glede dokapitalizacije družbe – tako uprave kot Kada in družbe KS Naložbe. Podali pa so soglasje k oblikovanju pogodbenega koncerna, pri čemer se NLB, ki nima glasovalnih pravic, s tem ni strinjala in napovedala odpoklic vseh posojil Laškemu.

Predlog uprave brez podpore

Skupščina, na kateri je bilo navzočega 78,29 odstotka kapitala, tako ni podprla predloga uprave Laškega o povečanju osnovnega kapitala za največ 36,5 milijona evrov na največ 73 milijonov evrov. Zavrnila je tudi predlog Kapitalske družbe (Kad), ki je 7,06-odstotna lastnica pivovarne in je predlagala dokapitalizacijo v višini do 18,2 milijona evrov. Skupščina je ob tem zavrnila še nasprotni predlog družbe KS Naložbe, da bi se dokapitalizacija izvedla v treh, ne le dveh krogih.

Oblikovanju koncerna nasprotuje NLB

Delničarji pa so podali soglasje k pogodbi o oblikovanju pogodbenega koncerna, ki predvideva, da bosta Pivovarna Union in Radenska postali odvisni družbi, Pivovarna Laško pa je njuna obvladujoča družba.

Ob tej točki je predsednik skupščine Stojan Zdolšek prebral pismo Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je največja lastnica in največja upnica Pivovarne Laško. V pismu je znova nasprotovala ustanovitvi pogodbenega koncerna in napovedala, da bo v primeru ustanovitve pogodbenega koncerna odpoklicala vsa posojila, ki jih je izdala Pivovarni Laško.

Po oceni predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka je teh posojil za 90 do sto milijonov evrov. Sam sicer meni, da bo NLB pred uresničitvijo napovedane grožnje o tem še enkrat premislila.

Skoraj ničesar o prodaji Mercatorja

Delničarji Pivovarne Laško na skupščini na predlog uprave oziroma nadzornega sveta niso odločali o podaji soglasja za prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Skupščina se je tako le seznanila z vsebino kupoprodajne pogodbe za Mercator. Laščani so sicer skoraj 24-odstotni lastniki Mercatorja in svoj delež prodajajo skupaj s konzorcijem bank.

Po skupščini je Zorko zanikal informacije, da bi že decembra lani sklenili pogodbo o prodaji Mercatorja, hkrati pa opozoril, da svoj delež v Mercatorju prodajajo skupaj s konzorcijem bank. Glede posojil pa je pojasnil, da so jih banke podaljšale do konca marca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.