LDS: Krivi vsi, razen osumljencev

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je pred državnozborsko komisijo, ki preiskuje ozadje zadeve Patria, dejal, da so komisiji prijavo glede posla z osemkolesniki posredovali iz LDS.
Oglej si celoten članek

Opozoril je, da ne ve, ali gre le za določenega funkcionarja ali je bila prijava podana v imenu stranke.

LDS: "Krivi s(mo) vsi, razen osumljencev"

Generalni sekretar LDS Uroš Petohleb je v odzivu na današnje zaslišanje zapisal, da je pokrajinski odbor LDS Koroške leta 2006 javno predlagal revizijo in pregled vseh dokumentov o nakupu oklepnikov s strani protikorupcijske komisije. Poskuse odkritja imena prijavitelja so v LDS označili za poskus zamegljevanja bistva stvari. Med manevre za odvračanje pozoronosti od bistva zadeve spada tudi način vodenja preiskovalne komisije in potek zaslišanja.

Opomnili so, da gre za "korupcijsko afero, za katero naj bi na Finskem osumili 13, v Avstriji in v Sloveniji pa obtožili po pet ljudi. Celo nekdanjega predsednika slovenske vlade."

O sodelovanju s finskimi organi

Kos je na zaslišanju še razložil, da so bili finski preiskovalci na komisiji za preprečevanje korupcije štirikrat, sam pa je bil na Finskem enkrat, aprila 2008.

Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Eve Irgl, ali se je o obiskih vodil kakšen zapisnik, je odgovoril, da ne, saj tega nikoli ne počnejo, tudi ni nikjer določeno, da mora komisija voditi zapisnike o obiskih.

Irglova je Kosa tudi vprašala, kaj je finske preiskovalce zanimalo ob obisku.

Odgovoril je, da so kriminalisti želeli informacije o postopku na komisiji, prav tako pa so želeli izvedeti, zakaj se slovenska policija ni odzvala na depešo, ki jo je v Slovenijo februarja 2008 poslal Interpol. Kot je pojasnil Kos, je za poslano depešo izvedel od Fincev.

Poslanko je še zanimalo, zakaj je Kos raje sodeloval s finskimi policisti kot slovenskimi. Pojasnil ji je, da komisija s slovensko komisijo takrat ni sodelovala, ker ni bilo še nobenega razloga za sodelovanje.

Miran Kos: Izguba posla razočaranje

Foto: TV SLO3 Miran Kos Še pred Dragom Kosom je pred komisijo stopil njegov brat Miran Kos.

Ta je večinski lastnik odvetniške pisarne, ki stalno sodeluje s Sistemsko tehniko, torej podjetjem, ki na razpisu za nabavo osemkolesnikov ni uspelo.

Članom komisije je razložil, da so bili v Sistemski tehniki po podpisu pisma o nameri zelo samozavestni, izguba posla pa je pomenila veliko razočaranje, saj bi bil tak posel pomemben za celotno Koroško.

Tako Miran kot Drago Kos pa sta poudarila, da se o poslu z osemkolesniki med seboj vsebinsko nista pogovarjala.

Njavro podvomil v strokovnost Draga Kosa

Kot zadnja priča je v državni zbor prišel nekdanji pomočnik poveljnika specialne brigade Moris Darko Njavro. Razložil je, da je njegova edina povezava s Patrio ta, da je od uslužbencev Patrie, ki so delovali v Sloveniji, prejel vizitke, ki jih je nato na sestanku s Sistemsko tehniko predal predsedniku uprave skupine Viator & Vektor Zdenku Pavčku.

Poudaril je, da od nikogar iz Patrie ni prejel nobene obljube, podvomil pa je tudi v strokovnost Draga Kosa in ga obtožil, da govori neresnice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:58 30. September 2011.

    Spokite se že Eldeesarji, da vas ne vidimo nikoli več!

  • gec
    20:41 29. September 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

  • 19:40 29. September 2011.

    Takoj ko so bile razglašene predčasne volitve, bi morali z dekretom prepovedat kakršno koli delovanje preiskovalnih komisij. Saj so preiskovalne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.