Leasing v rokah protikorupcijske komisije

Foto: Žurnal24
Na nas se je obrnila bralka, ki trdi, da ji je NLB Leasing neupravičeno zasegel dve vozili. Primer je predala protikorupcijski komisiji, ta pa ga bo predala policiji.
Oglej si celoten članek

Bralka, ki želi ostati anonimna, je z NLB Leasingom sklenila več pogodb. Nekatere so se že iztekle in z njimi ni bilo nobenih težav, zapletlo pa se je pri dveh. NLB Leasing je bralki zato odvzel dve tovorni vozili, sam odvzem pa naj bi potekal nepravilno.

Bralka je o tem obvestila protikorupcijsko komisijo, kjer so ji povedali, da bodo primer predali policiji.

Na komisijo, kjer so nam potrdili, da so seznanjeni z omenjenim primerom, vendar o podrobnostih ne morejo govoriti, smo zato naslovili splošno vprašanje, ali vsak primer predajo policiji ali le tiste, pri katerih sumijo, da je res prišlo do nepravilnosti. Odgovorili so nam: "Policiji komisija odstopi vedno le tiste zadeve, za katere smatra, da obstaja sum za kaznivo dejanje."

Sporen odvzem?

In kaj naj bi bilo sporno? Kot pravi bralka, so ji tovorni vozili odvzeli ponoči, ne da bi jo o odvzemu sploh obvestili.

Na NLB Leasingu konkretnega primera ne morejo komentirati, so nam pa odgovorili na nekaj vprašanj o pravilih za odvzem.

Kot so zapisali, lizingojemalca, ki ne izpolnjuje določb iz pogodbe, najprej pozovejo, naj vrne predmet lizinga, če tega ne stori, mu ga odvzamejo. In ker je vse razloženo v splošnih pogojih za najem lizinga, ne obveščajo strank, kdaj jim bodo odvzeli denimo vozilo. Zapisali pa so tudi: "Odvzema predmetov lizinga se ne izvaja ponoči, razen v zelo izjemnih primerih."

Bralka trdi, da sta bili obe tovorni vozili nato prodani pod ceno in da je sama ponudila, da najde kupca za višjo ceno, a ji pri NLB Leasingu tega niso omogočili.

Najbolj pa jo je začudilo, ko je prejela cenitev vozil. Kot pravi, je bilo prvo vozilo namesto kot tovorno vozilo ocenjeno kot osebno vozilo. Poleg tega naj bi bili glede na cenitev obe vozili v slabem stanju, kar zanika.

Iz NLB Leasinga smo spet prejeli le splošne odgovore. Pravijo, da cenitev opravi izvedenec in da je to izhodiščna cena. In še: "Lizingojemalec ima vedno možnost – tudi po odvzemu predmeta lizinga – le-tega odkupiti. Je pa potrebno o tem lizingodajalca obvestiti in dejansko odkup tudi izvršiti. Zgolj navajanje, da naj bi nekdo imel kupca, je zavajajoče, saj je lizingojemalec imel že pred odvzemom predmeta lizinga možnost, da bodisi sam odkupi le-tega bodisi pove, kdo naj bi bi bil kupec."

Bralka je po odvzemu vozil od NLB Leasinga dobila sporočilo, naj podaljša registracijo enega izmed vozil. To pa je tudi edina napaka, ki jo v NLB Leasingu priznavajo kot možno. Kot pravijo, imajo avtomatizirano spremljanje poslovanja, zato je lahko stranka pomotoma prejela obvestilo o podaljšanju registracije, za kar se ji opravičujejo.

S primerom se bo, kot kaže, na koncu ukvarjala policija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.