Ledine so pralnica cistern

Foto: Žurnal24 “Občina je zavezana trajnostnemu razvoju, kar pomeni, da razvoj zdajšnjih genera
V mokrišču in rezervatu kmetje perejo cisterne za gnojevko.
Oglej si celoten članek
200 evrov za posameznika in 650 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika je zagrožena globa za kršitev občinskega odloka.

“To je strogo prepovedano, za kršitve so predvidene globe,” je pranje cistern za gnojevko na območju Ledin v Ratečah komentiral Rajko Puš, direktor kranjskogorske občinske uprave.

Kmetje iz Rateč na območju mokrišča Ledine, ki so naravna vrednota državnega pomena in širše območje naravnega rezervata Zelenci, perejo cisterne za prevoz gnojevke.

Ozavestiti kmete
“Poleg tega posamezniki zasipajo Ledine z gradbenim materialom. Kljub urejeni kanalizaciji nekaj gospodinjstev nanjo še ni priključenih in odplake tečejo v Trebižo in Kravnjak, ki se stekata v Ledine,” je poudarila Polona Petrovič Erlah, predsednica Društva za naravo – Jalovec iz Rateč. “Treba je ozavestiti kmete, da bodo uvideli, da uničujejo naravo,” je dodala.

Ukrepal bo inšpektorat
Po kranjskogorskem občinskem odloku je na bregovih in v strugah vodotokov ter na zbirnih in zaščitenih področjih vodnih virov prepovedano pranje vozil, delovnih strojev s priključki in drugih predmetov.

Kmetje perejo cisterne za gnojevko v samem vodotoku, v katerega se izliva potok Trebiža. Tako početje je nesprejemljivo! Pozivam občane, naj takšna dejanja prijavijo medobčinskemu inšpektoratu,” je dejal Puš.

Uradne prijave še niso prejeli, je pa včeraj Boštjan Omerzel, vodja tega inšpektorata, za Žurnal24 povedal, da bodo zadevo preverili: “Vsekakor bomo ukrepali, saj gre za kršitev občinskega odloka, vendar moramo zadevo preveriti in zbrati ustrezne podatke.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:14 10. Avgust 2012.

    Kmetje dobro vedo, da delajo svinjarijo. Kmetijski pospeševalci so pa največji krivci, ker kmetom ne najdejo druge rešitve. Kmetijsko ministrstvo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.