Legalizacija dolenjskih čustev

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Zidanice. Do 15. decembra prijave za legalizacijo vseh, ne glede na velikost.
Oglej si celoten članek

Letošnji 15. december je zadnji rok, do katerega lahko lastniki zidanic na oddelek za prostor mestne občine naslovijo pisno pobudo za obravnavo v novem občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN), ki bo pravna podlaga za legalizacijo nelegalnih in neskladnih zidanic.

"Po tem roku se bodo vrata, žal, zaprla in vse tiste nelegalne ali neskladne zidanice, ki jih ne bodo prijavili, bodo postale črne gradnje, primerne za ukrepanje inšpektorjev," pravi župan Alojzij Muhič.

Neživljenjski OPN

Novi OPPN bo po besedah Iva Kuljaja, direktorja Zavoda za turizem Novo mesto, pravzaprav popravil napako, storjeno v občinskem prostorskem načrtu (OPN), sprejetem pred dvema letoma: "Člen, ki pravi, da je ob uskladitvi gradnje dopustna toleranca 20 odstotkov odstopanja od predvidenih 50 kvadratnih metrov tlorisne površine, je popolnoma brez potrebe, saj pomeni, da zidanice s tlorisom 61 kvadratov ali več ni možno legalizirati."

Zaradi neživljenjskega predpisa je vse skupaj po Kuljajevih besedah dobivalo že psihološke razsežnosti, saj je znano, kako velike so čustvene identifikacije Dolenjcev z njihovimi zidanicami.

Brez omejitve velikosti

Gradnja zidanic v dolenjskih gurah (vinskih goricah, op. p.) se je po besedah Igorja Merlina z oddelka za prostor mestne občine začela že pred stoletji in je omejena ostajala do 70. let prejšnjega stoletja, ko se je začelo graditi stihijsko. "Regulativa jo je najprej omejila na pet krat sedem metrov tlorisa, kasneje na šest krat osem, novi OPN pa je predpisal 50 kvadratnih metrov tlorisne površine," navaja Merlin.

OPPN, ki ga pripravljajo, pa bo, kot zatrjuje Kuljaj, omogočil pridobitev gradbenega dovoljenja za zidanice vseh velikosti, tudi s tlorisom sto kvadratnih metrov ali več. "Ob pogoju, da bodo vse kvadrature prijavili kot namensko rabo za zidanico," dodaja Merlin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.