Lekarnarji ne morejo soditi Jakliču

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Lekarniška zbornica. Da bi lahko presojali o spornosti “jabolk zvestobe”, bo spremenila kodeks.
Oglej si celoten članek

Sum korupcije. Lekarniška zbornica Slovenije (LZS) proti direktorju javnega zavoda Lekarna Ljubljana (LL) ni ukrepala, saj Marko Jaklič ni magister farmacije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč ugotovila “izrazito korupcijsko tveganje” zaradi umika že uvedenega postopka tožilca LZS Damijana Jurjeca zoper LL ter njenega direktorja in strokovno direktorico. Tožilec LZS je nato obtožnico umaknil nenadno in brez obrazložitve, pravijo na KPK. Tako Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot LZS sta v odgovoru KPK sicer ugotavljala, da se recepti, kriti iz javnih sredstev, v LL ne smejo vključevati v promocijske akcije oziroma v sistem nagrajevanja z “jabolki zvestobe”. V zbornici so celo ocenili, da gre za kršenje etičnih in strokovnih načel.

Spremenili bodo kodeks

V zbornici so pojasnili, da so že večkrat opozorili, da so vsi načini promocije prodaje zdravil, ki so usmerjeni k večji porabi, potencialno nevarni in škodljivi za zdravje. Vendar v Jakličevem primeru, ker ni farmacevt, ne morejo ukrepati. Kodeks lekarniške deontologije je namreč namenjen le farmacevtom. “Zbornica je zato že pristopila k dejavnostim za spremembo kodeksa, ki bo šla v smeri širitve odgovornosti na direktorja kot odgovorne osebe lekarne oziroma javnega zavoda ne glede na izobrazbo,” pojasnjujejo. Spremembe ureditve je zaradi potez LL, “ki predstavljajo tveganja za kršitve pri opravljanju lekarniške dejavnosti”, zahtevala tudi KPK.

V LL so vse očitke že zavrnili. Po njihovem mnenju programa zvestobe ni mogoče označiti za koruptivno dejanje, “saj gre za izjemno množično razmerje LL z imetniki kartice zvestobe”. Prepričani so, da ne morejo vplivati na večjo porabo zdravil, saj recepte predpiše zdravnik, v Evropi pa naj bi bile take kartice ustaljena praksa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.