Lenarčič danes na zaslišanje

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
V Bruslju pričakujejo, da bo Lenarčiču šlo gladko, kdo bo delil usodo Bratuškove?
Oglej si celoten članek

V Evropskem parlamentu v Bruslju bodo nocoj med 18.30 in 21.30 zaslišali kandidata za slovenskega komisarja v novi Evropski komisiji (EK) Janeza Lenarčiča. Lenarčič naj bi prevzel resor za krizno upravljanje.

Lenarćič bo imel najprej 15-minut časa, da predstavi program in vizijo, nato pa mu bodo vprašanja postavljali poslanci, ki so člani odbora za razvoj ter pridruženega odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Članica slednjega je tudi slovenska poslanka Ljudmila Novak, ki naj bi Lenarčiču tudi zastavila vprašanje.

Slovenska poslanca Milan Brglez in Irena Joveva sta v tem odboru nadomestna člana, vendar še ni znano, ali bosta dobila možnost, da zastavita vprašanje. 

Lenarčiču naj bi šlo gladko

Lenarčič je že odgovoril na pisna vprašanja evropskih poslancev. Poudaril je nujnost celostnega pristopa, ki bo povezal humanitarne, razvojne, varnostne in podnebne vidike. Po koncu mandata si želi pogledati nazaj in "videti manj trpljenja in odpornejše družbe, bolj zdravo naravno okolje ter Evropejce, ki verjamejo v prihodnost." Kot pravi, zanj ni normalno, da v sodobnem, povezanem in tehnološko naprednem svetu skoraj 130 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč.

V Bruslju vlada prepričanje, da Lenarčič na zaslišanju ne bo imel težav in torej ne bo delil usode slovenske kandidatke Alenke Bratušek, ki je od poslancev prejela negativno oceno in nato odstopila od kandidature. Vlada je nato za slovensko komisarko predlagala Violeto Bulc. 

Bratuškova pogorela Glasen "ne" za Bratuškovo

Lahko Belgijec in Francozinja padeta?

Med predlaganimi kandidati sta letos Belgijec in Francozinja, ki bosta prav tako zaslišana še danes. Belgijskemu kandidatu Didierju Reyndersu, ki je predlagan za resor za pravosodje, očitajo korupcijo in pranje denarja v Demokratični republiki Kongo, Francozinji Sylvie Goulard, ki naj bi prevzela resorjem za notranji trg pa preiskuje evropski urad za boj proti goljufijam Olaf.

Že pred zaslišanji je zaradi navzkrižja interesov parlament zavrnil romunsko kandidatko Rovano Plumb, kandidatko za promet in madžarskega kandidata Laszla Trocsanyja, ki naj bi prevzel resor za širitev. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:42 2. Oktober 2019.

    boljsi od kure, ne 10 krat slabsi so vsi od kure

  • 09:09 2. Oktober 2019.

    Ja,biti boljši od šivilje pa ja ni neka znanost.......

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.