Lenarčič v igri za najboljšega letalca leta

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Matevža Lenarčiča so uvrstili med štiri kandidate za najboljšega letalca leta. Konkurira mu tudi Felix Baumgartner.
Oglej si celoten članek

Flightglobal je Matevža Lenarčiča med nominirance uvrstil po lanskem projektu Green Light World Flight, v okviru katerega je z ultralahkim letalom pipistrel virus SW 914 preletel 80.000 kilometrov.

Glasovanje poteka le še danes in jutri na tej spletni strani. Med štirimi nominiranci za nagrado je tudi Felix Baumgartner, ki se je v zgodovino vpisal oktobra lani, ko je med skokom z višine 39 kilometrov dosegel hitrost 1,25 macha.

Nagrado podeljujejo tistim, ki so s svojim delom in iznajdbami prispevali k razvoju letalstva. Podelili jo bodo 18. junija v Parizu.

Preletel Atlantski ocean

Vreden nagrade pa je tudi letošnji projekt, ki pravkar poteka. Lenarčič je uspešno preletel Atlantski ocean in pristal na Irskem. Zaradi slabega vremena so morali polet prestaviti, včeraj pa se je podal na pot: "Vzletno-pristajalna steza je bila nekoliko mokra zaradi dežja, ki je padal ponoči. Zaradi polne obremenitve letala je počasneje pridobival vzletno hitrost, vendar se kljub temu uspešno dvignil v zrak," je njegova ekipa zapisala na spletni strani, kjer lahko spremljate njegovo pot.

Da bo vreme krojilo pot do severnega tečaja, so pričakovali. Pipistrelovo letalo virus SW so morali pred poletom prilagoditi. Med poletom meri izpuste črnega ogljikovega dioksida v ozračju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.