Lent nekaterim žur, drugim nočna mora

Foto: Žurnal24 Medtem ko nekateri komaj čakajo zabavo na Festivalu Lent, stanovalce že boli gla
Lent. Stanovalci na nogah. Zaradi dolgo odprtih lokalov ne morejo spati. Pravijo, da je najhuje med festivalom.
Oglej si celoten članek

 

Želijo si v komisijo

Obratovalni čas. O podaljšanju obratovalnih časov lokalov odloča petčlanska občinska komisija, v kateri je tudi podžupan Verlič. Ta je poudaril, da vsako vlogo skrbno pretehtajo. "Od 230 lokalov v mestu jih ima samo 75 podaljšan delovni čas. Koliko izmed teh jih je na Lentu, ne vem. Če se pojavljajo kršitve, soglasja ne izdamo. Vse pa sloni na temeljitem delu v sodelovanju z policijo in inšpekcijskimi službami," je povedal

Najdlje do enih. Prebivalci Lenta si želijo soodločati o podaljševanju delovnega časa. S pobudo, naj jih vključijo v omenjeno komisijo, so že seznanili pristojne organe na občini. Rukavina je ob tem pojasnil, da lahko prireditve v sklopu festivala trajajo najdlje do enih zjutraj; prav do takrat lahko obratujejo tudi začasni montažni lokali.

"Že več kot 15 let opozarjamo, da je med Festivalom Lent naše življenje neznosno. Ne moremo se naspati, dvorišča so pobruhana, pourinirana in krvava po pretepih. Kličeš policijo in se ti izgovori, da je festival in da ne morejo nič," nas je v uredništvo poklicala ena izmed članic Civilne družbe Lent. Pri tej si prizadevajo za boljše življenje na Lentu – ne samo med festivalom, ampak tudi po njem.

Najhuje med festivalom
Pri Civilni družbi Lent opozarjajo na slabo kakovost življenja zaradi številnih lokalov, ki so med letom odprti tudi do 5. ure zjutraj, poudarjajo pa, da je najhuje prav med Festivalom Lent, ko jim hrup krati spanec kar 16 dni.

"Predstavljajte si, da dva tedna skupaj do jutranjih ur v vsakem kotičku svojega doma prisilno poslušate dogajanje na Lentu; ko se to konča, pa še pijane in glasne obiskovalce, ki se vračajo domov. Dva tedna hodimo v službe čisto povoženi in nenaspani," je težave orisala ena izmed stanovalk.

"V mestih je živahno"
Dopis, ki so ga podpisniki naslovili na Mestno občino Maribor (MOM), v njem pa opozorili na po njihovem mnenju neznosno stanje na Lentu, je prejel tudi mariborski podžupan Andrej Verlič. "Vedno se najde kdo, ki ni z vsem zadovoljen. Gledati moramo tudi na interes več občanov, ne le peščice ljudi, ki tam stanuje. Njihovo stisko razumem, a v mestih je po navadi živahno," je dejal za Žurnal in pristavil, da je z omenjeno iniciativo v stiku direktorica mestne uprave, ki z njo išče skupni jezik.

V zraku tudi tožba
Stanovalci razmišljajo celo o tožbi zoper organizatorja Festivala Lent. "V 18 letih nam ni bila ponujena niti ena odškodnina. Med festivalom nimamo nikakršnih privilegijev," utemeljujejo stanovalci.

Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, se z njihovimi

Mislimo, da mora biti v Mariboru tudi prostor za zabavo. Če ljudje ne bodo imeli zabav v lokalih, se bo dogajanje preselilo na ulice, kar bi bilo še manj prijetno in obvladljivo.
Andrej Verlič

 

navedbami ne strinja; pravi tudi, da letos ni dobil dopisa nobene civilne iniciative zoper festival. "Da so se stanovalci organizirali v iniciativo, slišim prvič. Jim pa vsako leto poklonimo proste vstopnice za obisk festivala, in sicer en popotni list na gospodinjstvo," je razložil prvi Rukavina.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.