Letos rekordno toplo in mokro

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na agenciji za okolje ugotavljajo, da se bo leto 2014 zapisalo v zgodovino kot rekordno toplo in mokro.
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje v letošnjem poročilu ugotavlja, da se bo letošnje leto zabeležilo kot najtoplejše od začetka stalnih meteoroloških meritev v Sloveniji, to je od leta 1850. Na Arsu pa celo sklepajo, da tako toplo ni bilo vse od konca 18. stoletja naprej. K letošnjemu rekordu je prispevalo nekaj neobičajno toplih mesecev in le malo hladnih.

"Rekordno visoka povprečna letna temperatura je deloma posledica globalnega segrevanja, deloma pa naravne spremenljivosti vremenskih razmer v tem letu. Vsa najtoplejša leta v obdobju 1961–2014 so bila v zadnjih 21 letih, kar je skladno z izrazitim naraščanjem temperature v zadnjih treh desetletjih," ugotavljajo na Arsu in nadaljujejo, da bomo zaradi pričakovanega naraščanja temperatur novo letno rekordno toplo leto verjetno dosegli že v naslednjem desetletju ali dveh.

Po navedbah Arsa je bilo leto 2014 rekordno toplo skoraj povsod po državi, le ponekod v visokogorju je bilo leto 2011 še malenkost toplejše.

Verjetno tudi rekordno mokro

Tudi višina padavin je bila v nekaterih mesecih leta 2014 izjemna. V večjem delu države so bili zelo mokri januar, februar in september. Ponekod je bilo veliko moče tudi v poletnih mesecih in novembra.

Na Arsu do zpisali, da je bila povsod po Slovenijo letna višina padavin daleč nad dolgoletnim povprečjem, ponekod celo najvišja v obdobju 1961–2014. Po doslej zbranih in digitaliziranih arhivskih meteoroloških podatkih ocenjujejo, da je bilo leto 2014 na ravni Slovenije najbolj namočeno po rekordno mokrem letu 1937.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:49 23. December 2014.

    V upanju da bo vedno bolj toplo in da nikoli več ne vidimo bele nesnage pod 1000m ! wiii

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.