Letos vozimo vinjeni več kot lani

Foto: Žurnal24 Policisti bodo nadzirali še posebej tiste voznike, ki prevažajo otroke. (Foto: B
Bolj vinjeni. Letos je bilo glede na lani opravljenih manj meritev, a je bilo kršitev več. Poostren nadzor. Od 22. aprila do 2. maja na cesti več policistov.
Oglej si celoten članek

Alkohol. Policisti so pri preverjanju alkoholiziranosti udeležencev v prometu letos manj dejavni. Tako kaže statistika.

Foto: Žurnal24

Do aprila je moralo v policijski alkoskop (ročna elektronska naprava za merjenje količine alkohola v izdihanem zraku) pihati 95 tisoč ustavljenih voznikov, v istem obdobju lani pa skoraj 112 tisoč. Čeprav so bili policisti manj dejavni, je letos po njihovih podatkih za volan glede na število preverjanih sedlo več alkoholiziranih voznikov kot lani.

Zakaj manj alkotestov?
“Točnega odgovora o vzrokih ne moremo podati, ker se ga iz naših evidenc ne da dobiti,” so povedali na Generalni policijski upravi.

Iz zanesljivih virov, ki so želeli ostati anonimni, pa smo izvedeli, da naj bi razlika nastala zaradi papirologije – policisti naj ne bi zabeležili vseh opravljenih preizkusov alkoholiziranosti. “Ne dela se nič manj kot prejšnja leta,” je zatrdil vir.

Nevarni so konci tedna
Nesreče. Lani je vsaka tretja nesreča nastala kot posledica alkohola (2.255 nesreč).
Povzročitelji. Polovica alkoholiziranih voznikov je starih od 15 do 34 let – 96 odstotkov je moških.
Starejši. Glede na predlani se je lani povečal delež alkoholiziranih voznikov pri starejši populaciji (nad 64 let).

Pri policijskem sindikatu smo preverili, ali je vzrok morda zmanjšanje števila zaposlenih. Podpredsednik Radivoj Uroševič nam je povedal: “S podatkom, da se je število preizkusov alkoholiziranosti zmanjšalo, ne razpolagamo. Zaposlenih policistov je približno enako. Pri številkah ni nobenih alarmantnih sprememb.”

Za tretjino manj prehitrih
V prvih treh mesecih letos so policisti zaradi prehitre vožnje ustavili za skoraj tretjino voznikov manj. Na vprašanje, ali se je to zgodilo zaradi višjih kazni ali zaradi zmanjšanega nadzora, so na policiji odgovorili: “Vzrok je verjetno kombinacija obojega. Vendar tudi o tem ne moremo podati natančnega odgovora iz že navedenega razloga.”

Prehitri, pozor!
Policija bo v prihodnjih dneh na slovenskih cestah okrepila nadzor. Akcijo Hitrost – počasneje je varneje bodo začeli 22. aprila, končali pa 2. maja. V štirih lanskih terminih akcije so zoper prehitre voznike izvedli 13.881 ukrepov in jim izrekli 1.253 opozoril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.