Levica vložila zahtevo za referendum

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Levica je vložila zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma.
Oglej si celoten članek

"V Levici odločno nasprotujemo vladni resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. Resolucija, ki bo danes obravnavana na seji državnega zbora, je politično in prioritetno zgrešena, saj predvideva dodatne 5,4 milijarde evrov za nove nakupe orožja za delovanje SV v tujini, povečanje števila pripadnikov SV in splošno militarizacijo družbe s ponovnim uvajanjem obveznega služenja vojaškega roka in dodatnih vojaških vsebin v izobraževalni sistem," odločitev za vložitev zahteve za razpis posvetovalnega referenduma pojasnjujejo v stranki Levica. Prepričani so, da vlada za takšne "velikopotezne načrte" nima privolitve ljudstva. 

V resoluciji je predviden nakup 50 oklepnikov 8x8, 100 lahkih oklepnih vozil 4x4, transportnega letala, dveh helikopterjev za specialne sile in dodatne kupe transportnih vozil, raket, minometov in lahkega orožja, naštevajo v Levici. Po letu 2026 naj bi se kupilo še dodatne oklepnike, menjalo Pilatuse, dodatno transportno letalo, dva helikopterja, premični sistem zračne obrambe in samohodne havbice. 

"V zvezi z opremljanjem Slovenske vojske naj bi delež izdatkov za vojsko do leta 2035 zrasel na 2 odstotka BDP. To pomeni, da bi Slovenija za vojsko najkasneje do leta 2028 zapravila več kot milijardo evrov na leto, do leta 2035 pa že več kot 1,5 milijarde evrov na leto. Do leta 2035 bi tako za vojsko poleg že obstoječega proračuna porabili dodatne 5,4 milijarde evrov. Vsi ti izdatki so primarno namenjeni vzpostavljanju zmogljivosti za sodelovanje v operacijah NATO pakta, tj. uresničevanju geopolitičnih interesov centralnih držav NATO zavezništva," pravijo v Levici.

Predvideno je tudi ponovno uvajanje obveznega služenja vojaškega roka in druge nedefinirane oblike vojaške dolžnosti. "Predvideva vojaška izobraževanja, prilagojena različnim starostim, ki bi se jih vključilo tudi v šolske kurikulume. Odprli naj bi dodatni visokošolski program za nacionalno varnost, čeprav je že moč študirati obramboslovje v Ljubljani in Mariboru. Minister Tonin hoče, skratka, izvajati vojaško propagando nad domačim prebivalstvom," menijo v Levici. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 07:54 21. Oktober 2021.

    Podpiram Levico za razpis referenduma, ker takšne vojske, ki je okupacijska kot. npr v Afganistanu ne potrebujemo. Za 25% prebivalstva …

  • 23:13 20. Oktober 2021.

    Če že imamo vojsko, jo je potrebno tudi sodobno opremiti, drugače bolje da jo ukinemo. V mirnem času se lahko …

  • 20:57 20. Oktober 2021.

    Današnja mladina ne ve niti katerega spola sploh je, kaj šele, da bi šla v vojsko. Sami scrkljani mamini sinčki, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.