Levici se je ta poteza izplačala

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Leto se končuje tako, kot se je začelo, kaže javnomnenjska anketa.
Oglej si celoten članek

Anketa Dela o priljubljenosti politiko na letni ravni na vrhu in dnu lestvice ni pokazala velikih premikov. Največja parlamentarna stranka SDS je leto začela kot vodilna in tako ga tudi končuje. Na vrhu lestvice politikov ostajata predsednika države in vlade Borut Pahor ter Marjan Šarec.

Premier Šarec je Pahorja z vrha letos izrinil le februarja in marca, medtem ko je njegova LMŠ skoraj vse leto veljala za volilno izbiro največ anketiranih, ugotavlja Delo.

Večjih sprememb ni bilo na repu lestvice, kjer so trije prvaki strank: Karl Erjavec (Desus), Janez Janša (SDS) in Miro Cerar (SMC). Najbolj pa je po lestvici napredoval Cerarjev naslednik na čelu stranke Zdravko Počivalšek. Vzpon po njej je uspel še Zmagu Jelinčiču (SNS), Alenki Bratušek (SAB) in Ljudmili Novak (NSi).

Šabedru podpora raste

Foto: Saša Despot Aleš Šabeder Edina politika, ki sta letos prejela višjo povprečno oceno kot lani, sta bila Šarec in Počivalšek. Edini minister, ki ne vodi nobene od strank, a se je uvrstil na lestvico, je prvi mož zdravstvenega resorja Aleš Šabeder. Podpora mu raste od jeseni, ko je napovedal skorajšnjo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Končali tako, kot so začeli

SDS je leto 2019 začela kot vodilna stranka na barometru in na tem položaju ga tudi končuje. Tako kot novembra sta z LMŠ skoraj izenačeni, le da sta tokrat zamenjali vrstni red in je ta mesec SDS za 0,2 odstotne točke v prednosti. V preostalih mesecih je bila v vodstvu največja koalicijska stranka LMŠ, povzema Delo.

Oddaljevanje od vlade je po oceni časnika koristilo Levici, ki je skupno zasedla tretje mesto, ves čas pa so ji bili za petami v SD, ki so jo v petih mesecih prehiteli po podpori.

Sledi jima NSi, ki je poleti napovedala premik na sredino in nato na jesenskem kongresu sprejela program, ki jo umešča tja. Ne stranki ne njenemu šefu Mateju Toninu po mnenju Dela ni koristilo razčiščevanje arbitražne afere in zaposlovanja v Sovi. V zadnjem merjenju je podpora volivcev padla za odstotno točko.

Erjavec bolje od Bratuškove

Kot kaže, je letošnji boj za upokojence, ki se je zaostril pri vprašanju izredne uskladitve pokojnin, vseeno dobil Desus, ki je končal eno mesto pred SAB. A nobena od njiju ne bi prestopila parlamentarnega praga, izpostavlja Delo. Med neparlamentarnimi strankami se je najviše uvrstila SLS, ki je s povprečno oceno 1,9 celo prehitela parlamentarno SMC.

Delež neopredeljenih je skozi celotno leto 2019 predstavljal približno tretjino. Pri zadovoljstvu z vlado in državnim zborom se kaže trend povečevanja deleža negativnih in trend zmanjševanja pozitivnih ocen dela vlade.

Podatke za barometer je s kombinirano telefonsko in spletno anketo skozi leto pridobival Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na reprezentativnem vzorcu polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.