LHB potegnila NLB v minus

Foto: Žurnal24
Matična NLB bi brez slabitev kapitalske naložbe v frankfurtski LHB poslovala z 28,5 milijona evrov dobička, tako pa je imela 21 milijonov evrov izgube, je uradno potrdil prvi mož NLB Božo Jašovič.
Oglej si celoten članek

Na ravni skupine pa je imela NLB lani po za zdaj še nerevidiranih računovodskih izkazih kar 82 milijonov evrov minusa pred davki. Največji del izgube, je pojasnil Jašovič, gre na račun izgube v frankfurtski LHB, in sicer 56,2 milijona evrov.

Sicer pa se je lani na ravni matične družbe kreditiranje gospodarstva znižalo za tri odstotke, kreditiranje gospodinjstvom je zraslo za štiri odstotke, obseg depozitov pa se je povečal za pet odstotkov, na ravni skupine pa celo za osem.

O dividendah
Letos naj bi NLB sicer poslovala z dobičkom, napoveduje uprava, a tudi odgovarja, da dividend ne bo.

O nagradah upravi
'Ali mislite, da bi lahko bile?' pa je Jašovič z vprašanjem odgovoril na vprašanje, kako bo letos z nagradami uprave.

O odgovornosti Zakrajška
Za zdaj v NLB tudi se ne razpolagajo z dokazi, oziroma ne vedo, da bi obstajali dokazi o Zakrajškovi odgovornosti za slabo finančno poslovanje frankfurtske LHB. So pa v upravo iz matične družbe poslali novega človeka, ki vodi družbo od 1. januarja. 'In uprava in nadzorni organi so dolžni, da sprožijo ustrezne postopke,'če bi se odkrile nepravilnosti. Je pa Jašovič dodal, da je nekaj postopkov že bilo sproženih.

O dokapitalizaciji
Uprava NLB sicer ni povedala nič novega in konkretnega o 250 milijonski dokapitalizaciji, ki je bila lani preklicana in prestavljena za letos. Kdaj bo in kdo bo pri njej sodeloval, se ni povsem jasno. Je pa Jašovič potrdil, da je za NLB na koncu Koncev tudi nujno, da vstopi na borzo.

KBC še vedno pripravljena sodelovati pri dokapitalizaciji
Skupina KBC, ki je približno tretjinska lastnica NLB, je pripravljena razmisliti o tem, da bi sodelovala pri načrtovani dokapitalizaciji NLB. Vendar se bo o tem odločila na podlagi pogojev in donosnosti te naložbe, ki jo bo lahko ocenila glede na novo strategijo NLB, je danes povedal član nadzornega sveta NLB in član uprave KBC John Hollows.

Vendar je Hollows opozoril, da se je KBC zavezala Evropski komisiji novembra lani, da bo vse nestrateške naložbe prodala. "Sem sodi tudi delež v NLB," je dejal. "KBC je s slovenskim ministrstvom za finance trenutno v konstruktivnih pogovorih, kako izpolniti vse te pogoje, vendar vam podrobnosti ne morem razkriti," je povedal.

Na vprašanje, zakaj je KBC vseeno izrazila pripravljenost za sodelovanje pri dokapitalizaciji NLB, je odgovoril: "Smo odgovorni delničarji. Če bo banka potrebovala denar, smo pripravljeni pomagati," je povedal. Kdaj se bo KBC o tem dokončno odločila, ni želel napovedati, je pa dejal, da "pogovori potekajo dobro in da upa, da se bodo zaključili čim prej".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.