Lista ministrov vložena, zaslišanja prihodnji teden

Foto: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Foto: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Predsednik vlade Marjan Šarec je v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov.
Oglej si celoten članek

V državni zbor je vložena lista kandidatk in kandidatov za ministre, kot pa je na Twitterju napovedal predsednik državnega zbora Dejan Židan je tudi že podpisal terminski načrt njihovih predstavitev na matičnih odborih državnega zbora, ki bodo od torka do četrtka naslednjega tedna. Teden pozneje pa je pričakovati glasovanje o ministrski ekipi.

Za izglasovanje ministrske liste, o kateri se glasuje v celoti, je potrebna navadna večina. Ali bo Levica listo ministrov podprla, pa bo jasno šele po zaslišanjih.Če bodo kandidati že v začetku pokazali, da "bodo šli mimo koalicijske pogodbe", bodo po besedah koordinatorja Luke Mesca vladi Marjana Šarca priporočali, naj se kandidate menja, ker v nasprotnem primeru te ekipe ne bodo podprli. Levica se je v sporazumu s peterico koalicijskih strank namreč zavezala, da listi kandidatov za ministre ne bo nasprotovala, je pa lahko pri glasovanju vzdržana.

Kdo so kandidati?

V vladi bo tako kot v dosedanji 16 ministrov, od tega dva brez resorja. V LMŠ za vodenje finančnega ministrstva predlagajo Andreja Bertonclja, za zdravstvenega Sama Fakina, za notranjega Boštjana Poklukarja in za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

V SD so se odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan pa bo državna sekretarka. Vodenje šolskega ministrstva bo najverjetneje prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. SMC predlaga Ksenijo Klampfer na resor dela in sociale, Zdravka Počivalška ponovno na gospodarstvi, Jureta Lebna na mesto okoljskega resorja in Mira Cerarja na mesto zunanjega ministra.

Glede na odločitev SAB pa bo ministrstvo za infrastrukturo prevzela predsednica Alenka Bratušek, službo za razvoj in evropsko kohezijsko Marko Bandelli ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Kmetijska ministrica bo na predlog Desus Aleksandra Pivec s Ptuja, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Obrambni minister pa bo ponovno Karl Erjavec.

O državnih sekretarjih naj bi stranke še razpravljale v prihodnjih dneh. Dogovor z Levico pa bodo morale najti tudi glede morebitnega sekretarja Levice v kabinetu predsednika vlade, ki bi služil kot komunikacijska linija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:31 30. Avgust 2018.

    Google je plačal vsako uro dela na spletu od 150 do 250 evrov. Prejel sem prvi mesec 23795 € in ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.