Liter dizla cenejši od evra

Foto: Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
Foto: Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
Cene vseh goriv in kurilnega olja se bodo opolnoči znižale.
Oglej si celoten članek

Cena dizelskega goriva se bo znižala pod evro, liter bo stal 0,988 evra. Manj kot evro je liter dizelskega goriva nazadnje stal maja 2009. 

Neosvinčeni 95-oktanski bencin bo po novem stal 1,159 EUR (pocenitev za 1,6 centa), stooktanski bencin se po pocenil za 1,3 centa in bo po novem stal 1,209 evra za liter. 

Kurilno olje se bo pocenilo za 2,4 centa pri litru, nova cena je 0,658 evra za liter. 

Nafta tako poceni kot leta 2003, zakaj je bencin dražji?

Čeprav je nafta tako poceni kot leta 2003, je bencin danes dražji kot je bil pred sedmimi leti. Liter 95-oktanskega bencina tako danes stane 1,175 evra, konec leta 2008 pa je stal 0,827 evra. Zakaj je bencin dražji, če je nafta cenejša? 

Foto: zurnal24.si bencin podražitev

Za enako količino dolarjev je treba odšteti precej več evrov

Tuji mediji o cenah nafte poročajo v ameriških dolarjih, mi pa goriva plačujemo v evrih. Konec leta 2008 je bilo za en dolar treba odšteti le 72 evrskih centov, zdaj pa je za en dolar treba plačati 92 centov, kar je 28 odstotkov več. 

Samo zaradi tega učinka je danes maloprodajna cena 95-oktanskega bencina okrog deset odstotkov višja kot konec leta 2008 (cena brez dajatev je tretjina maloprodajne cene), a če bi upoštevali le ta učinek, bi liter 95-oktanskega bencina stal le okrog 90 centov in ne skoraj 30 več. 

Koliko na prodajno ceno brez dajatev vpliva tečaj med evrom in dolarjem kaže spodnji graf, ki so ga pripravili na Petrolu. Prodajno ceno brez dajatev iz leta 2008 so namreč preračunali po današnjem tečaju ter primerjali prodajno ceno danes, leta 2008 in leta 2008, če bi bil takrat tečaj med evrom in dolarjem takšen, kot je danes. 

Foto: Petrol Graf cene goriv

Če bi bilo razmerje med dolarjem in evrov leta 2008, bi bilo takrat dizelsko gorivo celo dražje kot je danes. 

Dajatve, dajatve, dajatve

Pri bencinu je cena brez dajatev zdaj 12 centov višja kot pred sedmimi leti, dobrih deset centov višja je trošarina, za slabih šest centov pa je tudi dodatkov, ki jih takrat še ni bilo. 

Kljub razmerju med evrom in dolarjem je presenetljivo cena brez dajatev pri dizelskem gorivu in kurilnem olju celo dobra dva centa nižja kot je bila pred sedmimi leti, maloprodajna cena pa je občutno višja. 

Pri dizlu je trošarina slabe tri cente in pol višja, dodatki dodajo še šest centov, zaradi vsega tega in višje stopnje DDV pa je tudi DDV tri cente višji. 

Pri kurilnem olju je za največji del podražitve kriva trošarina, ki je 2,5-krat višja kot pred sedmimi leti, svoje pa sta prinesla še dva nova dodatka in višja CO2 taksa, DDV pa je zaradi tega in višje stopnje tri cente in pol višji. 

Preberite še: 

Pogodbe so za dobavo v prihodnosti

Poročila o cenah nafte pogosto govorijo o pogodbah za dobavo v prihodnosti. Tako so se poročila o cenah, ki so padle pod 30 dolarjev za 159-litrski sod, nanašale na pogodbe za dobavo v marcu. Učinek cenejše nafte, o kateri poročamo že danes, se bo tako občutil šele čez tri mesece. 

Inflacija razloži dobrih sedem centov 

Ker so se od leta 2008 mnoge stvari podražile, en evro takrat ni vreden enako kot en evro danes. Če ceno bencina, ki je veljala konec leta 2008, prilagodimo za te podražitve (revaloriziramo), bi namesto 82,7 centa liter 95-oktanskega bencina stal 90,1 centa, kar ponovno razloži slabih devet odstotkov višje cene. 

DDV je danes višji

Od 1. julija 2013 je višja stopnja DDV 22-odstotna, pred tem je bila 20-odstotna. Če bi bil tak davek že leta 2008, bi bila cena bencina dober cent in pol višja. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:48 18. Januar 2016.

    A si mogoče na začasnem dopustu iz umobolnice?

  • 17:20 18. Januar 2016.

    Kolikor ga pocenijo, je zunaj še zmeraj cenejši, kot po pocenitvi in se nižjim cenam niti ne približajo.

  • 15:38 18. Januar 2016.

    Ceno nafte, bi mogl dvignt na 2 €, s tem bi mesta očistili teh smrdljivih dizlov, ki so kvazi čisti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.